C
ciukinia
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i jakiś czas temu zatrudniłam osobę na umowę o pracę na pół etatu. Obecnie chciałabym starać się o utworzenie stażu w mojej firmie z Urzędu Pracy, jednak mam pewną wątpliwość. Jeżeli nie jesteś pracodawcą możesz przyjąć na staż maksymalnie jedną osobę, a jeżeli jesteś pracodawcą to możesz przyjąć nie więcej stażystów niż pracowników zatrudnionych w przeliczeni na pełny etat.
Czy zatem nie mogę przyjąć stażysty ponieważ pracowałby on na pełny etat a to jest więcej niż 0,5 etatu kobiety którą teraz zatrudniam? Czy może mogę doliczyć siebie jako pracownika na 1 etat i we wniosku w rubryce "Ilość pracowników zatrudnionych w pełnym wymiarze czasu pracy" wpisać 1,5?
Co powinnam wpisać we wniosku aby urząd to zrozumiał i przełknął?
Czy zatem nie mogę przyjąć stażysty ponieważ pracowałby on na pełny etat a to jest więcej niż 0,5 etatu kobiety którą teraz zatrudniam? Czy może mogę doliczyć siebie jako pracownika na 1 etat i we wniosku w rubryce "Ilość pracowników zatrudnionych w pełnym wymiarze czasu pracy" wpisać 1,5?
Co powinnam wpisać we wniosku aby urząd to zrozumiał i przełknął?