ile może zabrać komornik jak płacę alimenty

• Autor wątku Autor wątku Robert12345678
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robert12345678

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Sprawa wygląda następująco:
Zarabiam 2000zł/brutto. Mam zasądzone alimenty w wysokości 1000zł/netto i z tego co się orientuje komornik może zająć moje wynagrodzenie do najniższej krajowej. W tym momencie dostaję "na rękę" 1450zł, po oddaniu alimentów zostaje mi 450zł na miesiąc na mieszkanie i życie. Czy w takim przybadku komornik i tak zabierze mi wypłatę do najniższej krajowej czy prawo w tym przypadku obowiązuje w inny sposób jeżeli przedstawie komornikowi wyrok z zasądzonymi alimentami?

z góry dziękuję za odpowiedź

Z wynagrodzenia za pracę - po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych potrącenia mogą być dokonywane w razie egzekucji świadczeń alimentacyjnych - do wysokości trzech piątych wynagrodzenia.

Komornik może zająć 60% tej kwoty czyli ok. 870 netto.

Ja płacę alimenty sam, a nie są ściągane przez komornika. Jeżeli zarabiam 2000brutto, a najniższa krajowa wynosi 1800brutto to komornik może zabrać więcej niż 200brutto? wydaje mi się, że tylko "badwyżkę" najniższej?

Co to za dług ? Za co komornik miałby zabierać ?

zarabiasz 1450zl,płacisz 1000zł alimentów, żyjesz za 450zł na miesiac i jeszcze masz dług u komornika?
pierszeństwo mają alimenty prze długami...

Zaraz zaraz - te alimenty:
a) egzekwuje komornik
b) płacisz sam, a teraz masz sprawę u komornika

Kwoty zajęć będą wyglądały tak:
a) tylko na alimenty, reszta 0 zł
b) nadwyżka z najniższej krajowej

Przypadek b) z reguły szybko przechodzi w przypadek a) kiedy dobrowolne wpłaty stają się coraz mniejsze

Długi są za kredyt 2000zl. Alimenty płacę sam.

Od dziś wzrosła płaca minimalna, netto o ok. 50 zł. Zatem komornik w razie egzekucji pobierze ci ok. 170 zł. zostanie ci na życie kwota minimalna, z której tysiąc idzie na alimenty. Dasz radę? Zapewne zaczną się opóźnienia, alimenty trafią do egzekucji i wtedy mamy punkt a) gdzie komornik zajmie na alimenty 60% pensji, resztę alimentów będziesz musiał sam dopłacić, by nie rósł ten dług.

Powrót