ile może zabrać komornik

• Autor wątku Autor wątku Mila53
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

Mila53

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.
Otrzymałam dzisiaj,pismo o zajęciu wynagrodzenia,ale pisze tam również,że "nie więcej niż 50% wynagrodzenia lub wierzytelności miesięcznie,przy czym kwota 1317,00 zł. miesięcznie jest wolna od potrąceń."- czy to znaczy,że przy zarobkach 1200zł. miesięcznie,nie będzie zajęcia?
Z poważaniem.

Odpowiedź na Pani pytanie padało już na tym forum kilkadziesiąt razy.
Czy 1200,00zł to są Pani zarobki brutto czy netto?
Czy jest Pani zatrudniona na cały etat?

Ostatnia edycja:
Tak jestem zatrudniona na cały etat i 1200zł otrzymuje na rękę

Powinna Pani mieć potrącone ok. 230 zł. Kwota 1317 zł jest kwotą brutto.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.Pozdrawiam.

witam ja mam pensji brutto 2150 zł z tego zakład potrąca mi na pożyczkę budowlaną i z kasy zapomogowej więc przelewu pensji mam około 700zł czy komornik może mi to zabrać? tak pozatym dom który został wybudowany nie jest moją własnością

iwonka ja napisał:
witam ja mam pensji brutto 2150 zł z tego zakład potrąca mi na pożyczkę budowlaną i z kasy zapomogowej więc przelewu pensji mam około 700zł czy komornik może mi to zabrać? tak pozatym dom który został wybudowany nie jest moją własnością
Może Ci zabrać połowę kwoty 2150 brutto. Najpierw idą pieniądze na Komornika, potem na pożyczkę.

witam, ja mam nieco inna sytuacje: dostaje na konto co miesiac 800 zł renty z zus (w tym 180 zasiłku pielęgnacyjnego, ktory de facto dochodem nie jest), oraz raz na kwartal 3000 zł renty z pzu (z czego okolo polowa to renta na zwiekszone potrzeby, czyli tez cos jakby dodatek pielegnacyjny). Boje sie, ze komornik potraktuje te wplywy na konto calosciowo i nie bedzie sie bawil w zadne domysly co moze ruszyc, a czego nie. Szczegolnie boje sie o ta rente wyplacana kwartalnie z gory (3 x 1000 zł, w tym 500 renty na zwiekszone potrzeby).
Pisze to wszystko na razie tyko hipotetycznie, bo na dzien dzisiejszy nie wiem nic o zajeciu komorniczym, ale... spodziewam sie go w najblizszym czasie.
Prosze o wyjasnienie, pozdrawiam

PS. Zapomnialam dodac, ze powyzsze kwoty, to kwoty netto

Ostatnią edycję dokonał moderator:
69izz:

na forum już wiele razy pisaliśmy, iż czym innym jest zajęcie renty, wynagrodzenia, a czym innym zajęcie rachunku bankowego; przy zajęciu renty częsć pieniędzy (25%) od razu z ZUSu idzie do komornika (taka sama zasada jest przy rencie z PZU), jeżeli reszta trafia na konto bankowe, to nie powinna być zajmowana ale do czasu, gdy wpływy łączne (od czasu zajecia) nie przekroczą około 10.000 złotych, wówczas bank będzie przekazaywał kolejne kwoty do komornika;
niezbędnej do przeżycia...
można więc kombinować, aby ZUS przekazywał kasę przez listonosza i liczyć, że wówczas komornik nie wpadnie do domu i nie zajmie tej kwoty...albo po drodze nie zajmie przekazu pocztowego;

rafal_26 a czy z emeryturami to nie jest czasami tak, że wolna od potrąceń jest wysokość 50% najniżeszej emerytury lub renty, dopiero z pozostałej części potrącane zostaje 25% ?

na pewno tak jest, tylko że ja skupiałem się na tym rachunku bankowym...

w przypadku naszej pani będzie tak, iż skoro ma 800 złotych minus 120 złotych dodatku pielęgnacyjnego, to ma pewnie rentę z tyt. częściowej niezdolności, więc wolne jest 270 złotych; tak więc wydaje się, że nszej pani to i tak nie pomoże;

Kwoty wolne od potrąceń i egzekucji ustala się dla emerytur i rent wraz ze wszystkimi wzrostami, zwiększeniami, dodatkami oraz innymi świadczeniami wypłacanymi wraz z emeryturą lub rentą na podstawie odrębnych przepisów, z wyłączeniem świadczeń rodzinnych oraz dodatku dla sierot zupełnych i dodatku pielęgnacyjnego.

Z tego nei wynika, aby zasiłek pielęgnacyjny był wolny od potrąceń, a tylko nie jest brany przy ustaleniu kwoty wolnej;

Witam,
moja mama pobiera rentę rodzinną w wysokości 2000zł (na rękę) i posiada I grupę inwalidzką.
Rozumiem, że i w tym przypadku kwota wolna od potrąceń to 350zł?
Czyli na rękę będzie dostawać 350zł....?

pozdrawiam.

doc14 napisał:
Witam,
moja mama pobiera rentę rodzinną w wysokości 2000zł (na rękę) i posiada I grupę inwalidzką.
Rozumiem, że i w tym przypadku kwota wolna od potrąceń to 350zł?
Czyli na rękę będzie dostawać 350zł....?

pozdrawiam.

Poszukaj w necie jaka jest najniższa renta, podziel ją na połowę i od całej kwoty odejmij tą połowę. Od pozostałej kwoty odejmij 25% i dodaj tą połowę którą wcześniej odjęłaś, wyjdzie Ci ile Mamie zostanie.
Przykład;
Renta pobierana netto 1000
najniższa renta 400
1000-200=800
800-25%=600
200+600=800 to kwota która jest wolna od potrąceń.
Hehh ale namotałem :)

No rzeczywiście, trochę mi namotałeś w głowie... :)
Trochę nie rozumiem - czytałem dziś w Rzeczypospolitej art. pt. "Emerytowi więcej zostanie w kieszeni" - cyt. "Kwoty wolne od potrąceń z emerytury i renty są niskie. Podstawowa to tylko 351,15 (połowa najniższej emerytury po potrąceniu składki zdrowotnej i zaliczki na podatek dochodowy).To nie jest nawet minimum egzystencji - argumentowała Barbara Bartuś, posłanka PiS...(itd"

Z tego wynikałoby jednak, że komornik może pozostawić mamie tylko te 351zł :(

Kanas, można wiedzieć skąd wziąłeś takie obliczenia?

pozdrawiam.

Źle policzyłaś, przeczytaj dokładniej cały wątek i policz jeszcze raz.
W przypadku świadczeń otrzymywanych w postaci renty rodzinnej, właściwe zastosowanie mają przepisy ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 17 grudnia 1998 roku.

Nie liczyłem tego, po prostu wyczytałem, że komornik MUSI pozostawić kwotę wolną i w wypadku rent i emerytur, jest to kwota 351zł.
I o to mi właśnie chodziło, czy w wypadku gdy mama ma 2000tys zł na rękę, to może on jej zabrać wszystko i pozostawić tylko tą kwotę wolną, czyli 351zł...

pozdrawiam.

doc14:

piszesz post w temacie, z którego treści inny użytkownik odpowiedział sam sobie (z niewielką pomocą) na pytanie, Kansas na miotał, ale poprzednie posty są ok;

zasada jest tak, Twojej mamie moga zabrać 25% netto;

jak ma netto 2.000, to jej mogą zabrać 500 zł;

Ok, mam nadzieję że się nie mylisz.
Nie rozumiem tylko, o co chodzi z tą kwotą wolną w wys. 351zł.

Ja mogę się mylić, ale przepis prawa nie;D;

Prosze jednak sięgnąć do postu nr 10; ponieważ za chwilę komornik zajmie rachunek bankowy, co zoancza, iż po 6 miesiącach (no może 7), pieniędze z rachunku także będą szły do komornika;

doc14 napisał:
Ok, mam nadzieję że się nie mylisz.
Nie rozumiem tylko, o co chodzi z tą kwotą wolną w wys. 351zł.

Jesty to 50% najniższej renty.
Czyli, 2000-351=1649
Ta kwota 351 jest wolna od potrąceń, czyli zostaje dla Twojej Mamy. Od pozostałej kwoty, Komornik może zająć 25% czyli 1649-25%(te 25% zajmuje Komornik) zostaje 1236 i do tego dodajemy tą kwotę wolną od potrąceń, czyli 351, razem Mamie zostaje 1587 złotych a Komornik zajmuje 412 złotych, mam nadzieję, że teraz lepiej napisałem :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót