ile może zabrać komornik

• Autor wątku Autor wątku Asia2001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asia2001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam , proszę o pomoc, mam zadłużenie z zamkniętej już działalności, sama wychowuje dwoje dzieci , na które mam zasądzone alimenty 400,- zł, podjęłam prace, ile z wynagrodzenia i premii uznaniowej może zabrać mi komornik i czy może zająć mi alimenty, lub jakie jest minimum , które musi mi pozostać jako środki do życia.
Pozdrawiam

Komornik może zająć 50% wynagrodzenia, ale od zajęcia wolna jest kwota najniższego wynagrodzenia...obecnie bodajże 936zł

[cytat="Bartata"]Komornik może zająć 50% wynagrodzenia,
Cytat:

Nie zgadzam się z Bartatą, bo komornik zabiera 60% wynagrodzenia netto / wyliczonego wraz z premiamii, ale bez zasiłku rodzinnego , bądź pielęgnacyjnego /
Ponadto, jeśli dłużnik dodatkowo pracuje na umowę zlecenie to wynagrodzenie za tę pracę zajmuje w całości tj. 100%

Ważne: alimenty na rzecz dzieci nie podlegają zajęciu komorniczemu i nie ma kwoty, określającej ile pieniędzy na przetrwanie ma pozostać dłużnikowi. :what:

[cytat:iclt5s95]
Nie zgadzam się z Bartatą, bo komornik zabiera 60% wynagrodzenia netto
[/cytat:iclt5s95]
rozalinda , tak jest w przypadku alimentów , rzeczywiście komornik może zająć wtedy do 60% ...co się zaś tyczy innych zobowiązań jest to kwota w wysokości 50% wynagrodzenia.

[cytat:18a41sua]mam zadłużenie z zamkniętej już działalności[/cytat:18a41sua]
zadłużenie nie dotyczy zatem alimentów...więc 50%
[cytat:18a41sua]podjęłam prace, ile z wynagrodzenia i premii uznaniowej może zabrać mi komornik[/cytat:18a41sua]
tak więc praca a nie zlecenie...więc 50%
[cytat:18a41sua]Ponadto, jeśli dłużnik dodatkowo pracuje na umowę zlecenie to wynagrodzenie za tę pracę zajmuje w całości tj. 100%[/cytat:18a41sua]
chyba że zlecenie ma charakter periodyczny, wówczas zajęcie wynagrodzenia z umowy zlecenia podlega przepisom o zajęciu wynagrodzenia o pracę.
[cytat:18a41sua]Nie zgadzam się z Bartatą[/cytat:18a41sua]
przeżyję to jakoś :wink:

Powrót