Ile może zająć komornik ?

• Autor wątku Autor wątku lowca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lowca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Pracuję na 1/2 etatu i osiągam dochód w wysokości 750zł.Ile może zająć mi komornik z mojej wypłaty? (nie są to alimenty)
Bardzo proszę o odpowiedż.
Pozdrawiam.;)

Nic. Minimalne wynagrodzenie za pracę jest wolne od zajęcia komorniczego (jeżeli chodzi o egzekucję roszczeń niealimentacyjnych).

RE:Ile może zająć komornik?

Dzięki.Miałbym jeszcze jedno pytanie,otóż mam założyć sobie konto w banku
a te moje zobowiązania pochodzą właśnie z zaległości bankowych.Nie wiem czy bank nie zabierze mi całej wypłaty?:(

Bank sam sobie nie może zabrać.

Trzeba jednak mieć na uwadze, że w przypadku kiedy wynagrodzenie za pracę wpływa na rachunek bankowy, to może być ono zajęte i chociaż istnieje kwota wolna od potrąceń z rachunku bankowego (trzykrotność przeciętnego) to jak komornik zajmie rachunek to bank zablokuje wszelkie wypłaty z konta - nawet jeśli nie będą przekraczały kwoty wolnej. I tym sposobem nawet to wynagrodzenie które jako takie nie podlega egzekucji będzie zajęte.

Dlatego proponowałbym pobieranie wynagrodzenie "do ręki".

Coś tam zająć może, 750zł to wynagrodzenie za pół etatu a kwota wolna od potrąceń przy takim wymiarze pracy to około 675zł brutto.

Prosze pomóżcie mi szybko. Moja mama i tata są na emeryturze. Mama zrobiła długi. komornik jednego banku wszedł jej na konto a teraz wszedł drugi i zablokował konto jej i wspólne z tata (razem dwa). czy może tak? jak odblokowac konto? zostali bez środków do zycie.

Bueba napisał:
zablokował konto jej i wspólne z tata (razem dwa). czy może tak? jak odblokowac konto? zostali bez środków do zycie.
Art. 891 kpc

Witam,

Czy ktoś może wie jak wygląda sprawa z kwota wolna od zajęcia komorniczego?

Czy ta kwota co roku się odnawia, czy jest to jednorazowa wysokość 3 srednich wypłat ok 10 000 ?

Czy jeśli w 2010 roku, miałam kwotę wolna od zajęcia, czy w 2011 też mi ona "przysługuje"?

Tak. Zmienia się jedynie jej wysokość w zależności od tego ile wynosi przeciętne wynagrodzenie wg. art. 890 § 2 2 kpc

czyli jesli dobrze rozumiem, może opiszę całą sytuację.

Mam konto bankowe, na które nie wpływa wynagrodzenie, jest to konto powiązane z jredytem hipotecznym, i z tego konta pobierane są raty. I 2010 rok, były pobierane te raty (ok 900 zł miesięcznie), ale w 2011 roku mam saldo ujemne, o kwotę roszczenia. Czy w 2011 też mi przysługuje to prawo kwoty wolnej od zajęcia.

akrim1234 napisał:
Czy w 2011 też mi przysługuje to prawo kwoty wolnej od zajęcia.
Jeżeli wykorzystała już Pani kwotę wolną od zajęcia w 2010r, to nie. To ograniczenie egzekucyji ma zastosowanie tylko raz w ramach konkretnego zajęcia egzekucyjnego i nie jest "odnawialne".

Witam. Mój chłopak ma zadłużenie komornicze ok.2000zł. Ma umowe zlecenie w swojej pracy, przy czym pracuje tam trochę ponad miesiąc. Komornik powiedział, że ma wpłacać mu miesięcznie po 500 zł, ale jeżeli jego wypłata za zeszły miesiąc wyniosła 1200zł to czy musi mu to wpłacić czy może mniej??

Powrót