Ile może zarabiać 13-latek

• Autor wątku Autor wątku DarkGhost
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DarkGhost

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Chciałbym dowiedzieć się jaki przepływ na kpmcie bankowym może mieć 13-latek żeby urząd skarbowy się nie przyczepił.

Czy ty chcesz używać konta dziecka do ukrywania majątku? :o

Nie, haha. Poprostu dziecko o którym mowa zarobiło 330zł w tydzień i obawiam się, jaki przepływ może byc maksymalny żeby skarbówka się nie przyczepiła. Czytałem, że bez założenia działalności gospodarczej można zarabiać połowę najniższej krajowej miesięcznie ale nie wiem czy odnosi się to również do dzieci. :help:

Zacznijmy od tego, że 13 latek nie może prowadzić działalności gospodarczej zarejestrowanej lub nie. A pracować może w bardzo ograniczonym zakresie i tylko dla bardzo ograniczonego zakresu podmiotów.

Czego nie zrozumiałeś w zwrocie "zarejestrowanej lub nie"?

Chciałem się dowiedzieć dlaczego Twoim zdaniem 13 latek nie może prowadzić dzielności nierejestrowej.

Poprostu dziecko o którym mowa zarobiło 330zł w tydzień
Zarobiło w jaki sposób?

Limit NDG w tym roku bodajże wynosi 1505 zł/m-c (50% wyn. minimalnego)

Chciałem się dowiedzieć dlaczego Twoim zdaniem 13 latek nie może prowadzić dzielności nierejestrowej.
Może tylko jest szereg obwarowań. A choćby z powodu art. 304[5] kp jest to mocno ograniczone, a próba obejścia przepisu "działalnością nierejestrowaną" może się skończyć kłopotami. Zależy czym się taki młody człowiek zajmuje. Poza tym zwróć uwagę, że działalność nierejestrowana też jest zorganizowana, mająca charakter zarobkowy, prowadzona w sposób ciągły i we własnym imieniu. Różnica polega tylko na niskich dochodach, więc nie wiem czy jest sens udawać NDG bez cech działalności, bo pewnie dziecko nie pracuje regularnie tylko sobie dorobiło. Dodatkowo nieletni ma ograniczoną zdolność do czynności prawnych, więc co rusz wymagana jest zgoda/działanie opiekuna prawnego.

Ostatnia edycja:
A mógłbyś mi powiedzieć czemu wstawiłeś tutaj ten artykuł, przecież on nie pasuje.

Ostatnia edycja:
Oczywiście, że pasuje. Ma chronić dzieci przed wyzyskiem / przeciążeniem pracą np. próbą obejścia tego ograniczenia tłumaczeniem, że dziecko "prowadzi działalność nierejestrowaną" w jakiś zakresie, w którym nie powinno pracować.

P.S. Żeby potem nie było 26-letnich abiturientów albo absolwentów studiów z 13-letnim doświadczeniem w zawodzie - marzeniem każdego pracodawcy :beer:

Ostatnia edycja:
Chodziło mi bardziej o to, że kodeks pracy dotyczny jedynie pracowników i pracodawców, a chyba w omawianym przypadku ten 13 latek nie będzie żadnym z nich

Dotyczy również zarobkowania przez nieletnich a to dokładnie omawiany przypadek.

Ale w tym artykule są wymienione przesłanki, które muszą zostać spełnione, aby pracodawca mógł zatrudnić osobę, która nie ukończyła 16 lat. A to nie dotyczy sytuacji, o której rozmawiamy.

Morek0000 napisał:
Ale w tym artykule są wymienione przesłanki, które muszą zostać spełnione, aby pracodawca mógł zatrudnić osobę, która nie ukończyła 16 lat. A to nie dotyczy sytuacji, o której rozmawiamy.
Tylko że my nie wiemy, o jakiej sytuacji rozmawiamy, bo mimo pytań nadal nie napisałeś, w jaki sposób ten 13-latek zarobił pieniądze.

Powrót