Ile mozna zarobic rocznie bez rejestrownaia dzialalnosci

• Autor wątku Autor wątku treasure666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

treasure666

Witam.

Załozylam strone internetowa, cos jakby sklep. sprzedalam poprzez ten "skkep" 4 suknie slubne w ciagu calego roku. Suknie ktos mi szyje za granica ja mu place, i sprzedaje tu na miejscu drozej.
mam pytanie. ile moge zarobic bez rejestrownaia firmy. badz tez od jakiej kwoty powinnam odprowadzic pieniazki jako podatek do urzedu skarbowego. na chwile obecn amoim jedynem dochadem sa alimenty, mam zawieszona dzilalnosc gospodarcza i ejstem zarejestrowana jako bezrobotny bez prawa do zasilku.

pytanie numer dwa. czy jesli sie zglosze z moim zarobkiem do us nie bede miala klopotow i nie sostane nie wiem... oskarzona o podawanie sie za przedsiebiorce?? albo moj "sklep" ktory zalozylam tak na prawde na probe czy w ogole bedzi edawal przychod pozwalajacy sie utrzymac da jakies zyski... no nie daje.... neisety nie wime co robic a ktos mnie straszy urzedem skarbowym, jest to nie zadowolona klientka.
dziekuje z apomoc i pozdrawiam

To nie jest zupełnie pytanie do działu "Prawa konsumenta".

Wydaje się, że tyle można zarobić ile wynosi kwota rocznego zwolnienia od podatku.
Nie można jednak prowadzić działalności gospodarczej bez zgłoszenia, bo to jest karane.

kodeks wykroczeń:
Art. 601.
§ 1. Kto wykonuje działalność gospodarczą bez wymaganego zgłoszenia do ewi-dencji działalności gospodarczej, wpisu do rejestru działalności regulowanej lub bez wymaganej koncesji albo zezwolenia, podlega karze ograniczenia wol-ności albo grzywny.
§ 2. Tej samej karze podlega,

no tak. ale dzilalnosc gospodarcza to dzialanosc zarobkowa ktora przynosi staly dochod. ja przez rok zarobilam ok 3000zl ttlko. nie podawlaam sie za firme, jedynie strona internetowa przez ktora mozna zamowic uszycie sukienki. nie sukienke jaka mozna kupic gotowa w sklepie ale zlecenie uszycia. dostalam takich zlecen tylko 4. wiec jak jest cos takieiego rozpatrywane?
dzikeuje

Definicja DG nie mówi nic o stałym dochodzie. Za to sporo mówi o Twojej działalności, którą niewątpliwie nielegalnie prowadzisz.

hmmm dokad to niewiedza czlowieka moze zaprowadzic :( czyli wychodzi na to ze prowadze a raczej prowadzilam dzialalnosc gospodarcza. wspaniale.

ale w definicji jest napisane w sposob zorganizowany i ciagly. czyli co rozumiec poprzez ciagly? ja rozumie ze ciagly staly dochod. moze jestme w bledzie

Według Ciebie firma musi przynosić dochód? I to jeszcze ciągle i regularnie? W tej definicji nic na ten temat nie ma. Może istnieć działalność, która przynosi same straty i nadal jest to DG.

czyli nawet jesli uszyje 5sukieniek nie majac strony w internecie to tez bedzie to prowadzenie dzialalnosci gospodarczej od ktorej musz eco miesiac placic zus ect ? masakra

To nie masakra, to Polska. Jak dobrze się US postara to jeszcze załatwią Ci kasę fiskalną i vat. A w Twojej branży dość łatwo o niezadowolnego donosiciela.

Cytat:
Stosownie do treści przywoływanej wyżej normy pojęcie działalności gospodarczej oznacza działalność zarobkową wykonywaną w sposób zorganizowany i ciągły, prowadzoną we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, z której uzyskane przychody nie są zaliczane do innych przychodów ze źródeł wymienionych w art. 10 ust. 1 pkt 1, 2 i 4-9.

Przedmiotowa definicja pozwala na wyróżnienie kilku elementów tworzących to pojęcie, a mianowicie jest to działalność zarobkowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły, prowadzona we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek. Zarobkowy charakter działalności oznacza, że działalność ta jest nastawiona na osiągnięcie zysku, dochodu, co odróżnia ją od działalności społecznej. Zorganizowany sposób działania w obrocie gospodarczym to prowadzenie tej działalności w sposób metodyczny, zaplanowany, systematyczny, uporządkowany. O zorganizowanym charakterze działalności zarobkowej może świadczyć ponadto wyodrębnienie istnienia pewnych składników materialnych i niematerialnych służących prowadzeniu tej działalności, czy też przyjęcie przez dany podmiot określonej formy organizacyjno-prawnej i dopełnienie wymogu rejestracji w ewidencji działalności gospodarczej, choć tych okoliczności nie należy uważać za element decydujący o zorganizowanym charakterze prowadzonych działań. Wykonywanie działalności w sposób ciągły to prowadzenie jej w sposób stały, nie okazjonalny. Ciągłość działania wiąże się z jej planowanym charakterem i realizacją poszczególnych zamierzeń. Działanie we własnym imieniu oznacza, że podmiot prowadzący działalność gospodarczą występuje jako podmiot niezależny prawnie od innych podmiotów, a podejmowane przez niego czynności rodzą bezpośrednio dla niego określone prawa i obowiązki. Zaznaczenia wymaga przy tym, że odpadnięcie któregokolwiek z powyższych elementów definicji działalności gospodarczej nie pozwala na przyjęcie, iż w konkretnych okolicznościach sprawy z taką działalnością mamy do czynienia.

WSA w Gdańsku I/SA/Gd 17/10

Powrót