ile trzeba odsiedzieć

• Autor wątku Autor wątku justi266
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justi266

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
ile trzeba odsiedzieć z wyroku rok i 4 miesiące żeby starać sie o warunkowe zawieszenie kary ma grupe r2

Proszę sobie poczytać kodeks karny. Bo to, że ma r2 nic nie mówi o uprawnieniach do warunkowego przedterminowego zwolnienia.
Warunkowego zawieszenia kary nie ma.
Do tego polecam stosowny temat - już istniejący.

Witam w skrócie opisze o co chodzii prosze o pomoc to znaczy porade.
Mój narzeczony odbywa kare w zakładzie karnym od 22 lutego 2016r, został skazany na 2lata i 30dni.teraz30 maja staje na "wokande"tzn pisał wniosek o przerwe w karze poniewaz ciezka sytuacja ja w ciązy termin porodu mam na 4 lipca no i ze wzgledu ze jego matkla jest sama chora no i pisał o 6 miesiecy przerwy w tym wyroku i własnie staje na to w poniedziałek 30maja. chciałabym sie zapytac , bo moze ktoś wie, ile trzeba mieć odsiedziane w wyroku żeby zawiesic wyrok ? gdzies czytałam ze 6 miesiecy trze4ba miec odsiedziane to prawda? jesli wiecie to pomóżcie

Artykuł 155 KKW dość jasno daje odpowiedź na Twoje pytanie.

1. Jeżeli przerwa w wykonaniu kary pozbawienia wolności trwała co najmniej rok, a skazany odbył co najmniej 6 miesięcy kary – sąd penitencjarny może warunkowo zwolnić skazanego z odbycia reszty kary na zasadach określonych w art. 77 warunkowe przedterminowe zwolnienie Kodeksu karnego........

Czego @kasivniaaa nie rozumiesz w tym prostym przepisie? Wyraźnie wskazany jest odpowiedni "staż" jako jeden z warunków do opuszczenia na stałe ZK po rocznej przerwie.

nie rozumiem tego że siedzi dopiero 3 miesiac piisał o przerwe w karze na okres 6 miesiecy czyli po tej przerwie jak by go puscili musi wrócic i odsiedziec jeszcze 3 miesiace aby miał razem odsiedziane 6 i wtedy moze sie starac o przedterminowe zwolnienie tak?

Przerwy musi być rok (12miesięcy).

Logicznie rozumując to tak bo przepis ściśle nie wskazuje na jeden okres odbycia części kary (część wyroku można przecież odbyć na sankcji) ale jak to wyjdzie w Sądzie to sędzia wie.

nie dali mu przerwy :( powiedzieli ze to ze jestem w ciazy to nie jest podstawa aby dac mu przerwe:(

Powrót