Ile w UK mozna miec obywatelstw?

• Autor wątku Autor wątku misior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
misior

misior

Użytkownik
Odpowiedzi
146
Zastanawiam sie czy mogę w przyszłości starać o obywatelstwo Angielskie.Gdyż właśnie jestem na etapie kupna mieszkania i w przyszłości jeśli tutaj zostaje z rodziną to może by mi było potrzebne sam nie wiem,Gdyż dopiero jestem tutaj 4lata a o UK paszport można się starać po 6latach.W związku z tym moje pytanie jest takie czy można mieć 3 obywatelstwa tzn.mam polskie obywatelstwo a drugie obywatelstwo mam irlandzkie czy mogę w przyszłości starać się o UK?

To by było super jakby co...dzieki za odpowiedz...

Tylko weź pod uwagę, ze żeby dostać obywatelstwo trzeba przynajmniej trochę mówić po angielsku...

nie tyle co mowic to miec miec zdany ESOL (zdaje sie- level 2). inna sprawa ze aplikowanie o obywatelstwo bez znania jezyka jest glupota (moim zdaniem). juz widzialem jedna babke ktora miala problemy z wymowa przysiegi :E

Z językiem nie mam problemu bo mam Irlandzki paszport,tak wyszło ze musieliśmy do Uk przyjechac ze w zgledu na dzieci..

No to cieszę się, bo myślałam że nie mówisz, skoro zamiast wpytać w googla to pytanie po angielsku to pytasz na forum Polaków ;)

Na angielskim forum tez pisałem i zbieram informacje ale tez może ktoś z Polaków ma 3 obywatelstwa dlatego pisze bo jesli bym musiał zrezygnować z któregoś obywatelstwa Polskiego lub Irlandzkiego to nie pisze sie na angielskie..

misior napisał:
Zastanawiam sie czy mogę w przyszłości starać o obywatelstwo Angielskie.Gdyż właśnie jestem na etapie kupna mieszkania i w przyszłości jeśli tutaj zostaje z rodziną to może by mi było potrzebne sam nie wiem,Gdyż dopiero jestem tutaj 4lata a o UK paszport można się starać po 6latach.W związku z tym moje pytanie jest takie czy można mieć 3 obywatelstwa tzn.mam polskie obywatelstwo a drugie obywatelstwo mam irlandzkie czy mogę w przyszłości starać się o UK?
O obywatelstwo mozna sie starac po latach zamieszkiwania w UK, mozliwe to jest dzieki ostatniej zmianie prawa przez brytyjski parlament. Co wiecej obywatele placa tylko 50% stawki normalnego council taxu i mkzna dostac tanszy kredyt na mieszkanie.

boloney napisał:
Co wiecej obywatele placa tylko 50% stawki normalnego council taxu
Możesz wkleić jakiś link do oficjalnych stron na potwierdzenie? :)

Na stronach gmin sa te informacje.

Na stronach mojej "gminy" jest tylko to co na stronach rządowych, m.in.:
"You may be entitled to 25% discount on your Council tax bill if the other people living in your household fall into the following groups: (...)
- A student's spouse or dependant who is not a British Citizen and who by law may not take paid employment or claim benefits. (...)
- Members of visiting forces and certain international institutions.
- Diplomats, persons who have diplomatic immunity and certain members of their household."
Więc chyba Twoja "gmina" ma wyjątkową politykę...

Powrót