ile zaplace za koszta sprawy

• Autor wątku Autor wątku rogalinhor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rogalinhor

Użytkownik
Odpowiedzi
36
dostalem powazne pismo ze jak nie splace mandatu ztm na wysokosc okolo 300 zl to pokryje koszta sprawy

Wyliczę po kolei:
- opłata sądowa - 30 złotych
- koszty zastępstwa (jeżeli będzie adwokat lub radca) - 60 (w postępowaniu upominawczym) lub 90 złotych (w zwykłym)
Jeżeli pomimo postępowania sądowego dług nie zostanie zapłacony to sprawa zostanie skierowana do komornika. W 2019 wchodzi nowa ustawa i trudno powiedzieć ile będzie to kosztowało, ale nie mniej niż 200 złotych.

a jak ze chce sie sadzic jutro pisze pismo do sadu tez w lublinie z moim odwolaniem ze inni nie placili a ja 300 zlotych tez mam na co wydac

rogalinhor napisał:
a jak ze chce sie sadzic jutro pisze pismo do sadu tez w lublinie z moim odwolaniem ze inni nie placili a ja 300 zlotych tez mam na co wydac
Jeżeli nie otrzymał Pan jeszcze nakazu to nie ma sensu. Natomiast jeżeli otrzymał Pan już nakaz to można podnieść np zarzut przedawnienia jeżeli takowe wystąpiło, ale w innym przypadku "inni nie zapłacili" to nie jest argument akceptowany przez sąd i i tak będzie Pan musiał zapłacić.

Adam2137 napisał:
Jeżeli nie otrzymał Pan jeszcze nakazu to nie ma sensu. Natomiast jeżeli otrzymał Pan już nakaz to można podnieść np zarzut przedawnienia jeżeli takowe wystąpiło, ale w innym przypadku "inni nie zapłacili" to nie jest argument akceptowany przez sąd i i tak będzie Pan musiał zapłacić.

chodzi mi tylko o zdanie moje do sadu i pytam czy w razie sprzeciwu zaplace wiecej

Będzie dodatkowe 30 złotych za zastępstwo oraz 17 za pełnomocnictwo oraz co najmniej 6 złotych za klauzulę + mogą dojść koszty dojazdu.

Powrót