ilość przepracowanych dni a zasilek

• Autor wątku Autor wątku Robertaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Robertaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
mam pare pytan zwiazanych z pracą:
ile trzeba dokladnie dni miec przepracowanych zeby nabyc prawo do zasilku? wie ktos?

Jesli podpisze umowe np. na 2 lata to oznacza, ze nie moge tej umowy wypowiedziec przez co najmniej 6 miesiecy?

Jakie moga byc konsekwencje jesli np. mam umowe na 2 lata i sobie oleje prace i przestane tam chodzic bez slowa? Wyjebia mnie wtedy pewnie, ale czy poza tym jakies nieprzyjemne konsekwencje moge miec?

I czy wypowiedzenie trzeba składać w dziale rekrutacji?a jak nie to gdzie?

365 dni za min minimalna.
mozesz wypowiedziec.
dyscyplinarka.
u kierownika.- prezesa...w dziale kadr

A jesli np. ktos mial umowe od 15 stycznia do 15 lutego za pensje minimalną, to jak na to urzednicy patrza w kontekscie zasiłku? Liczą się to, że pracowałeś 1 pełny miesiac, czy liczą , ze pracowales 2 razy po pół miesiąca?

Czyli rozumiem, ze jesli podpisze umowe na 2 lata to moge nawet po miesiacu wypowiedziec?

A jesli np. W lipcu wezme sobie 2 tygodnie bezpłatnego wolnego i przez to zarobie 900 zł na umowie o prace to w kontekscie zasiłku tego miesiaca mi nie uznają, bo nie zarobilem pensji minimalnej, tak mam to rozumiec?

żeby dostać zasiłek trzeba przepracować 365 dni i zarabiać co najmniej minimalną

A jesli np. ktos mial umowe od 15 stycznia do 15 lutego za pensje minimalną, to jak na to urzednicy patrza w kontekscie zasiłku? Liczą się to, że pracowałeś 1 pełny miesiac, czy liczą , ze pracowales 2 razy po pół miesiąca?

Czyli rozumiem, ze jesli podpisze umowe na 2 lata to moge nawet po miesiacu wypowiedziec?

A jesli np. W lipcu wezme sobie 2 tygodnie bezpłatnego wolnego i przez to zarobie 900 zł na umowie o prace to w kontekscie zasiłku tego miesiaca mi nie uznają, bo nie zarobilem pensji minimalnej, tak mam to rozumiec?

i jeszcze jesli w ciagu roku bede mial co najmniej 30 dni bezplatnego urlopu to mi jednego miesiaca przepracowanego na umowie nie uznają, co nie?

Moze troche glupie pytania teraz zadaje, ale musze znac na nie odpowiedz, bo musze sobie dokladnie wyliczyc, kiedy moge zlozyc wypowiedzenie by dostac zasilek.

ale wiesz ze jak zlozysz wypowiedzenie to przez 3 miesiace zasilku nie dostaniesz? poza tym chyba praca lepsza niz jakiś zasiłek... wieksze wynagrpdzenie.

Ostatnia edycja:
doskonale o tym wiem, jednak chcialbym , aby ktos sie odniosl do moich pytan z ostatniego posta. Pozdrawiam.

1. tak mozesz wypowiedziec. okres wypowiedzenia uzalezniony jest teraz od stazu pracy u danwgo pracodawcy.
2. tak

Powrót