Ilustracje a faktura VAT

• Autor wątku Autor wątku ncaso
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

ncaso

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
W 2002 roku posiadając firmę współpracowałem z jednym z wydawnictw świadcząc usługi ilustratorsko-graficzne. Współpraca trwała do końca 2004 kiedy zamknąłem działalność i od 2005 pracowałem już na umowę o dzieło. W latach 2002-2004 wykonałem dla tego wydawnictaw kilkanaście książek dla dzieci wystawiając co miesiąc fakturę VAT na której wypisane były tytuły książek. Bazą do wystawiania faktur była umowa z początku 2002 roku gdzie była klauzula dotycząca przekazania wydawnictwu praw autorskich do prac graficznych o brzmieniu:

Par4. Zleceniobiorca zrzeka się i przekazuje na rzecz zleceniodawcy prawa autorskie do wszystkich prac graficznych jakie wykonał z tytułu świadczenia usług wynikających z niniejszej umowy.

Jednak paragraf 9 mówił:
Umowa zostaje zawarta na okres jednego miesiąca (czyli 01-02-2002 do 01-03-2002)

Nie wiem w tej chwili czy było to niedopatrzenie, zaniechanie czy umyślne działanie szefostwa. Okazuje się bowiem (zgodnie z logiką) że pracowałem i wystawiałem faktury VAT nie mając podstaw w postaci umowy. W tym okresie (trwania umowy) nie wykonałem żadnych ilustracji do książeczek - robiłem je później.
I tu moje pytanie - czy prawa autorskie do ilustracji są moje?

Witam,

wygląda, że poza pracami wykonanymi w czasie miesięcznego trwania umowy, prawa autorskie do pozostałych utworów pozostały przy Panu (chyba, że są tam jeszcze jakieś inne zapisy...). Proszę pamiętać, że przeniesienie majątkowych praw autorskich może nastąpić jedynie w formie pisemnej.

Powrót