Import towarów z UE a nievatowiec

• Autor wątku Autor wątku Fylyps2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fylyps2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym otworzyć sklep internetowy (na allegro) i sprzedawać na nim produkty z zagranicy (UE).

Byłbym na ryczałcie 3% oraz na zwolnieniu z VAT (obrót poniżej 200tys).

Czytałem o WNT (Wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów) i aby nie rejestrować się w VAT-UE nie można przekroczyć 50tys złotych.

Ja swoje produkty kupowałbym w zagranicznych marketach (nie w hurtowniach) i brał zwykłe rachunki a nie faktury VAT. Czy w takim wypadku też obowiązuje mnie ten limit? Bo zapłaciłem stawkę VAT obowiązująca w danym kraju więc nawet po przekroczeniu 50tys nie powinienem płacić go jeszcze raz w Polsce.

Bardzo prosiłbym o odpowiedź bo im więcej o tym czytam tym mniej rozumiem:confused:

Skoro kupujesz w marketach czyli w punktach sprzedaży detalicznej przeznaczonych dla osób fizycznych to zawsze otrzymasz dokument sprzedaży z VAT, nawet gdybyś był podmiotem zarejestrowanym do transakcji unijnych - wtedy to nie będzie transakcja WNT - VAT będzie naliczony wg stawki danego kraju. Jako podatnik VAT zgłoszony do transakcji unijnych aby otrzymać fakturę bez vat i rozpoznać WNT musisz nabywać towary w hurtowniach.

Czyli w taki sposób mogę kupować za granicą bez żadnych ograniczeń na VAT i potem sprzedać to w Polsce? (prowadząc DG oczywiście). Dla Urzędu Skarbowego (przy ewentualnej kontroli) taki rachunek będzie wystarczającym dowodem zakupu i nie powinno być z tego powodu żadnych problemów?

PS: wiem że może zadaje głupie pytania ale wole mieć pewność :D

Powinieneś posiadać fakturę na zakup towarów co jest równoznaczne z zakupem w hurtowni, a nie w markecie.
Do kwoty 50.000,00 zł obrotu nie musisz się rejestrować jako podatnik VAT "unijny:, po przekroczeniu kwoty 50.000 zł powinieneś dokonać rejestracji do VAT UE, zostanie nadany numer NIP PL i od tego momentu podajesz ten numer sprzedawcy, a on nie nalicza VAT w fakturach. Rozliczasz podatek należny w Polsce wg stawki krajowej. Jeśli równocześnie dokonasz rejestracji do VAT krajowego to masz możliwość odliczenia tego VAT. Transakcje WNT będą wtedy "obojętne" podatkowo.

"Powinieneś posiadać fakturę na zakup towarów co jest równoznaczne z zakupem w hurtowni, a nie w markecie."

Czyli nie mogę mając zarejestrowaną DG kupić zagranicą w markecie produkty (na zwykły rachunek jaki się dostaje w sklepie) i następnie sprzedać w Polsce np. na Allegro?

Powrót