Import z Chin replik markowej odzieży obuwia

• Autor wątku Autor wątku archgabriel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

archgabriel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.Najpierw umieszczę krótki opis sytuacji a następnie zapytanie o stan prawny.
Mianowicie mam dojście do odzieży i obuwia którą mogę importować z Chin bezpośrednio z fabryki.Naturalnie działalność fabryki szeroko zakrojona a mianowicie tworzenie replik (czyli w zasadzie chyba podróbek) Nike,Adidas,Puma itd itp ogólnie wszystkie większe i znane marki.Załóżmy hipotetycznie że mam lokal przeznaczony na sklep w stylu "SPORT BUT".Chciałbym zająć się sprzedażą tych rzeczy importowanych z Chin.Dowiedziałem się wstępnie , że jeśli chce to robić w szyldzie sklepu co chyba wydaje się oczywiste nie może być umieszczony znak firmowy żadnej z marek którą mam zamiar sprzedawać.W szyldzie wystarczy zwykłe "SPORT BUT". O ile się nie mylę aby wszystko było zgodnie z literą prawa mam możliwe dwie opcje:
1)Przecinać metki w odzieży tudzież obuwiu wtedy produkt nie jest traktowany jako oryginalny
lub
2)Odznaczać na paragonie że sprzedawany przeze mnie produkt jest repliką modelu danej marki.
Chciałbym jednak dowiedzieć się jak ta sytuacja wygląda okiem fachowca.Stąd też moje zapytanie na tym forum.Proszę o kilka porad jakich działań muszę dokonać , aby wszystko współgrało ze sobą w 100% i było zgodnie z prawem? Jeszcze jedno pytanie jak wygląda taka sama sprzedaż z tymże przez internet np. serwis aukcyjny typu allegro , ebay itp. Naturalnie również żeby wszystko odbyło się zgodnie z prawem.Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź

Import towarów oznaczonych znakiem towarowym na teren UE bez zgody podmiotu uprawnionego stanowi naruszenie prawa do znaku towarowego.

Krój obuwia jest najpewniej objęty prawem ochronnym z rejestracji wzoru przemysłowego. Stąd przecięcie metek nic nieda, sytuacja wygląda analogicznie jak w przypadku znaku towarowego i wprowadzenie takiego towaru do obrotu na teren UE jest naruszeniem prawa z rejestracji wzoru przemysłowego.

(art. 70 ust. 2 w zw. z art. 118 ust. 1, art. 155 ust. 2 Prawa własności przemysłowej)

Z tymże krój nie jest identyczny z pierwowzorem.W takim ukladzie co nalezy zrobic?

Powrót