Impreza masowa - kilka pytan

• Autor wątku Autor wątku jegomosc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jegomosc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

Planujemy wraz ze stowarzyszeniem ktorego jestem czlonkiem organizacje imprezy muzycznej we wrzesniu tego roku. Bedzie to koncert muzyki reggae i hip hop.

Impreza odbędzie się w posiadanej przez stowarzyszenie hali, jest to hala pofabryczna, w ktorej od czasu jakiegos funkcjonuje cos na ksztalt alternatywnego domu kultury.

Teraz pytania. Jaki przepis okresla co jest "imprezą masową" a co nią nie jest? Czy każde miasto samo sobie takie coś określa? Na stronie miasta znajduje informację, że impreza masowa odbywajaca sie w budynku to taka, ktora gromadzi ponad 500 osob. Ja mysle, ze u nas pojawi sie maksymalnie 300.

Gdzie znalesc mozna przelicznik liczby matrow na "liczbe miejsc"? Czy jesli będzie on niekorzystny, mozna wprowadzic modyfikacje sali (np. barierki itp.) które zmniejszą powierzchnię dla widzów?

Kto ma prawo okreslac co jest impreza masowa a co nia nie jest? W dokumentach na stronie miasta znajduje informacje, ze jesli jest to "impraza podwyzszonego ryzyka" to owe limity miejsca sa duzo mniejsze (200 osob w przypadku imprezy w budynku). Czy powinienem wczesniej zapytac kogos, czy organizowane przez nas wydarzenie bedzie mialo taki status czy tez nie?

Ustawa z dnia 20 marca 2009 r. o bezpieczeństwie imprez masowych podaje definicję imprezy masowej
Przepis prawny:

Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

1) imprezie masowej - należy przez to rozumieć imprezę masową artystyczno-rozrywkową, masową imprezę sportową, w tym mecz piłki nożnej, o których mowa w pkt 2-4, z wyjątkiem imprez:

a) organizowanych w teatrach, operach, operetkach, filharmoniach, kinach, muzeach, bibliotekach, domach kultury i galeriach sztuki lub w innych podobnych obiektach,

b) organizowanych w szkołach i placówkach oświatowych przez zarządzających tymi szkołami i placówkami,

c) organizowanych w ramach współzawodnictwa sportowego dzieci i młodzieży,

d) sportowych organizowanych dla sportowców niepełnosprawnych,

e) sportu powszechnego o charakterze rekreacji ruchowej, ogólnodostępnym i nieodpłatnym, organizowanych na terenie otwartym,

f) zamkniętych organizowanych przez pracodawców dla ich pracowników

- jeżeli rodzaj imprezy odpowiada przeznaczeniu obiektu lub terenu, gdzie ma się ona odbyć;

2) imprezie masowej artystyczno-rozrywkowej - należy przez to rozumieć imprezę o charakterze artystycznym lub rozrywkowym, która ma się odbyć:

a) na stadionie, w innym obiekcie niebędącym budynkiem lub na terenie umożliwiającym przeprowadzenie imprezy masowej, na których liczba udostępnionych przez organizatora miejsc dla osób, ustalona zgodnie z przepisami prawa budowlanego oraz przepisami dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej, wynosi nie mniej niż 1000,

b) w hali sportowej lub w innym budynku umożliwiającym przeprowadzenie imprezy masowej, w których liczba udostępnionych przez organizatora miejsc dla osób, ustalona zgodnie z przepisami prawa budowlanego oraz przepisami dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej, wynosi nie mniej niż 500;

3) masowej imprezie sportowej - należy przez to rozumieć imprezę masową mającą na celu współzawodnictwo sportowe lub popularyzowanie kultury fizycznej, organizowaną na:

a) stadionie lub w innym obiekcie niebędącym budynkiem, na którym liczba udostępnionych przez organizatora miejsc dla osób, ustalona zgodnie z przepisami prawa budowlanego oraz przepisami dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej, wynosi nie mniej niż 1000, a w przypadku hali sportowej lub innego budynku umożliwiającego przeprowadzenie imprezy masowej

- nie mniej niż 300,

b) terenie umożliwiającym przeprowadzenie imprezy masowej, na którym liczba udostępnionych przez organizatora miejsc dla osób wynosi nie mniej niż 1000;

4) meczu pitki nożnej - należy przez to rozumieć masową imprezę sportową mającą na celu współzawodnictwo w dyscyplinie pitki nożnej, organizowaną na stadionie lub w innym obiekcie sportowym, na którym liczba udostępnionych przez organizatora miejsc dla osób, ustalona zgodnie z przepisami prawa budowlanego oraz przepisami dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej, wynosi nie mniej niż 1000;

5) imprezie masowej podwyższonego ryzyka - należy przez to rozumieć imprezę masową, w czasie której, zgodnie z informacją o przewidywanych zagrożeniach lub dotychczasowymi doświadczeniami dotyczącymi zachowania osób uczestniczących, istnieje obawa wystąpienia aktów przemocy lub agresji;

6) czasie trwania imprezy masowej - należy przez to rozumieć okres od chwili udostępnienia obiektu lub terenu uczestnikom imprezy masowej do chwili opuszczenia przez nich tego obiektu lub terenu;

7) liczbie miejsc dla osób na imprezie masowej - należy przez to rozumieć liczbę udostępnionych przez organizatora miejsc na stadionie, w innym obiekcie niebędącym budynkiem, hali sportowej albo w innym budynku lub na terenie umożliwiającym przeprowadzenie imprezy masowej, ustaloną na podstawie przepisów prawa budowlanego i przepisów dotyczących ochrony przeciwpożarowej;

Nie ma jako takiego przelicznika, liczy się liczba udostępnionych miejsc przez organizatora (np. liczba wydrukowanych biletów), nie przekraczając norm budowlanych i p.poż dla konkretnego obiektu (odpowiednie zapisy powinny być chyba w książce budowlanej obiektu.
Na wszelkie ale warto zaprosić inspektora budowlanego i p.poż by ustalił maksymalną ilość osób w budynku.

Potwierdzam wszystko znajdziesz w tej ustawie . Przyjemnego czytania.

Może ja będę mogła jakoś pomóc :-) Piszę pracę mgr o imprezach masowych, więc jeśli masz jakieś zapytania, to proszę o maila :-)

Czy obecnie można wnosić napoje bezalkoholowe w pojemności do pół litra? Klub żużlowy z Krakowa zabrania jakichkolwiek napojów, natomiast mam wrażenie, że ustawa tego nie reguluje. A co z temperaturą na zewnątrz i koniecznością nawodnienia?

Amadeo92 napisał:
Czy obecnie można wnosić napoje bezalkoholowe w pojemności do pół litra? Klub żużlowy z Krakowa zabrania jakichkolwiek napojów, natomiast mam wrażenie, że ustawa tego nie reguluje. A co z temperaturą na zewnątrz i koniecznością nawodnienia?
Woda?

Amadeo92 napisał:
Zakazują wnoszenia CZEGOKOLWIEK, również przekąsek. Co do ma do rzekomego bezpieczeństwa?
Nie podajesz szczegółów. Zatem wskażę Tobie, dlaczego zabrania się wnoszenia opakowań z napojami. Bo można nasypać np piasku i rzucić w zawodnika. Oczywiście jeśli ktoś zabrania wnoszenia a sam sprzedaje napoje w takich opakowaniach to jest [autocenzura].
O 'przekąskach' się nie wypowiadam - ale mam swoje zdanie. Jeśli ktoś musi kompulsywnie zajadać w czasie zawodów to niech wspiera klub i kupuje od klubu :)
Zatem jak jest w Krakowie?

forg napisał:
Nie podajesz szczegółów. Zatem wskażę Tobie, dlaczego zabrania się wnoszenia opakowań z napojami. Bo można nasypać np piasku i rzucić w zawodnika. Oczywiście jeśli ktoś zabrania wnoszenia a sam sprzedaje napoje w takich opakowaniach to jest [autocenzura].
O 'przekąskach' się nie wypowiadam - ale mam swoje zdanie. Jeśli ktoś musi kompulsywnie zajadać w czasie zawodów to niech wspiera klub i kupuje od klubu :)
Zatem jak jest w Krakowie?
Każdy może mieć zdanie, ale jakim prawem zakazują wnieść przysłowiowych paluszków dzieciom, tego nie wiem. Może nie wiesz, ale mecz żużlowy to święto na trybunach, atmosfera mocno piknikowa. Nie wspomną o tym, że kibice lubią dłubać słonecznik. O ile nie śmiecą, czemu nie?

Jak jest w Krakowie? Nie możesz wnieść swojej nieodkręconej wody do 0,5 litra. Nie możesz wnieść np. batonika. Oczywiście, tuż za bramką stoi stragan z wodą 0,33 za 6 zł :) Co ciekawe, klub powołuje się na regulamin wewnętrzny wydarzenia, ale... nikt go nigdzie nie może znaleźć. :)

Amadeo92 napisał:
Każdy może mieć zdanie, ale jakim prawem zakazują wnieść przysłowiowych paluszków dzieciom, tego nie wiem. Może nie wiesz, ale mecz żużlowy to święto na trybunach, atmosfera mocno piknikowa. Nie wspomną o tym, że kibice lubią dłubać słonecznik. O ile nie śmiecą, czemu nie?

Wiem bardzo dobrze co to jest mecz żużlowy. I wiem bardzo dobrze co potrafiło lecieć na tor, czym zawodnicy obrywali nawet w trakcie jazdy. I wiem, że wszędzie są idioci, którzy z piknikiem mają mało wspólnego.

Amadeo92 napisał:
Jak jest w Krakowie? Nie możesz wnieść swojej nieodkręconej wody do 0,5 litra. Nie możesz wnieść np. batonika. Oczywiście, tuż za bramką stoi stragan z wodą 0,33 za 6 zł :) Co ciekawe, klub powołuje się na regulamin wewnętrzny wydarzenia, ale... nikt go nigdzie nie może znaleźć. :)

Zwróciłeś się z tymi pytaniami do władz klubu?
Mnie wiele lat temu jakiś durny "ochroniarz" nie chciał wypuścić ze stadionu w pewnym mieście. Bo byłem kibicem przeciwnej drużyny. Napisałem do klubu skargę, ze zostałem pozbawiony wolności. Bardzo mnie przepraszano i wręcz błagano, bym nic z tym nie zrobił dalej. I nie zrobiłem. Już nigdy nie byłem na meczu w tym mieście :)
Zatem "klub się powołuje" czy jakiś "wpuszczacz" na bramce?

Powrót