Impreza masowa na powietrzu

• Autor wątku Autor wątku jerzu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jerzu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

Mam pytanie w związku w związku z imprezą masową. Po przeczytaniu przepisów mam większy mętlik w głowie, niż przed lekturą

Chcę zorganizować imprezę masową na wolnym powietrzu. Impreza miałaby odbyć się na terenie należącym do miasta, ale w okolicy którego NIE MA żadnych budynków mieszkalnych (okolicy mam na myśli ponad 1000m w każdą stronę).

Byłby to koncert. Czyli głośno. Jeśli idzie o ludzi... tu ciężko powiedzieć. I tu tez pojawia się pytanie. Ile maksimum ludzi ma się pojawić, żeby wydarzenie nie klasyfikowało się jako masowe? Gdzieś czytałem, ze jest to liczone z perspektywy potencjalnej liczby osób (czyli np. na polance może zmieścić się 10 000 ludzi, ale planuję, żeby było 250, co wtedy?) generalnie teren na którym ma się odbyć event jest ogólnodostępny i teoretycznie nie mam wpływu na frekwencję.

i jeszcze jedna kwestia... Wydarzenie planuję powiedzmy na 300 osób i okazuje się, że przyszło 1500, Jakie mogą za to kary grozić? (zakładając, że nic "złego" się nie dzieje)

Czy trzeba odprowadzać podatek, jeśli w info o imprezie była informacja że prosimy o datki "co łaska", żeby zwróciło się np. za agregat prądotwórczy

Czy możemy jako ochronę wynajmować "znajomych"? Czy musi być to profesjonalna firma

mam nadzieję, że napisałem to w jasny sposób. Dzięki za odpowiedź!

Ostatnia edycja:
Jeżeli któryś fragment jest niejasny i/lub nielogiczny, to prośba o wskazanie i postaram się to wyjaśnić.

jerzu napisał:
Po przeczytaniu przepisów mam większy mętlik w głowie, niż przed lekturą

@pudica tak czytałem, ale nie potrafię na jej podstawie sam odpowiedzieć sobie na pytania, które umieściłem w poście. Dlatego proszę o pomoc.

Poza tym, ustawa ta dotyczy imprezy masowej. A ja podkreślam, że zależy mi na uniknięciu statusu imprezy masowej. Więc jakie mam alternatywy?

Ostatnia edycja:
Powrót