Impreza sylwestrowa

• Autor wątku Autor wątku eloooehayak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eloooehayak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, niewiem czy to dobre forum do tego typu pytań ale spróbuje. Chodzi o to że w sylwestra planuje zrobić domówkę. Mam 16 lat, mieszkam w bloku, rodzice wyjeżdżają, nie wiedzą że chcę zrobić imprezę. Moje pytanie dotyczy tego jakie konsekwencje grożą mi i moim rodzicom gdyby któryś z sąsiadów zadzwoniłby po policje. Chce dodać również że najpewniej każdy z nas, a będzie nas około 15 (każdy niepełnoletni) osób, będzie pijanych

A jeśli któryś już ma kuratora to drugi raz nie dostanie, tylko pewnie ośrodek.

eloooehayak napisał:
a jeśli byłaby jedna osoba dorosła?
Moim zdaniem takiej osobie nie grożą żadne konsekwencje (poza ew. służbowymi, o ile pracuje w zawodzie, który wymaga nieposzlakowanej opinii, no i oczywiście, gdyby sprawa, w tym udział takie osoby, wydała się). Czasami można usłyszeć o przestępstwie rozpijania nieletnich, ale sądy często uznają, że jednorazowy przypadek zakupu alkoholu dla kogoś nie może być uznany za rozpijanie. Pomijam tutaj "konsekwencje" w postaci wzywania takiej osoby na ew. przesłuchania, posiedzenia ws. ew. demoralizacji nieletnich.

Generalnie jeśli planujecie picie, to zachęcam do poszukania informacji co się ostatnio zmieniło w przepisach. Jakiś czas temu weszła nowa ustawa w sprawie nieletnich, a że obecna władza jest jaka jest, to różne rzeczy mogły się zmienić w taki sposób, że człowiek mógłby złapać się za głowę (w sensie, zamiast wychowywać nieletnich, którzy "zboczyli na zła drogę", może być po prostu bezmyślne, surowe karanie). Przyznam, że się z tą ustawą bezpośrednio nie zapoznałem, tyle co słyszałem w mediach, że znowu są jakieś kontrowersje w przypadku zmiany prawa.

Ostatnia edycja:
Powrót