Impreza turystyczna - data powrotu niezgodna z umową

• Autor wątku Autor wątku latosPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

latosPL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry,

na początku tego roku zarezerwowałem wakacje na Krecie od 21-06 do 02-07. Zgodnie z umową przelot z powrotem do Polski miał się odbyć 02-07. Na tamten moment dokładne godziny wylotu nie były znane, natomiast daty przelotów tak i wydawało mi się, że te nie ulegają zmianie.

Niestety tydzień temu została mi udzielona informacja, że planowana data wylotu z Chanii to 03-07, godz. 04:15.

Nie przeszkadzałoby mi to bardzo, gdyby nie fakt, że o godz. 12:00, 2 lipca kończy się nam doba hotelowa, więc do godz. 04:15 jesteśmy bez pokoju.

Napisałem do Grecosa, że data wylotu jest niezgodna z datą wylotu na umowie rezerwacyjnej i zaproponowałem rozwiązanie w postaci pokrycia przez nich kosztów rezerwacji dodatkowej doby hotelowej. Niestety spotkało się to z odmową, ponieważ uważają, że jak doby hotelowe się zgadzają, to wszystko jest okej.

Chciałbym się dowiedzieć, czy w związku z tym, że data wylotu nie jest tożsama z tą na umowie mam prawo dalej walczyć o swoje.

Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale dokładny nagłówek umowy to:
"Umowa - zgłoszenie udziału w imprezie turystycznej - rezerwacja wstępna".

Ostatnia edycja:
Zawsze mniej 4h i 15 minut czekania na samolot.

Mniej, bo ok godz. 21:30 byśmy wyjechali na lotnisko, a w domu byłbym mniej więcej o godz. 3:30.

Planowałem się przespać i następnego dnia iść do pracy, ale jeżeli wylot jest o 4:15, to będę w domu przed 8:00, więc cała noc bez snu.

Uważam, że coś takiego to już przegięcie i dlatego chciałem zawalczyć o swoje, zwłaszcza, że to biuro nie pierwszy raz mi nadepnęło na odcisk.

latosPL napisał:
Chciałbym się dowiedzieć, czy w związku z tym, że data wylotu nie jest tożsama z tą na umowie mam prawo dalej walczyć o swoje.
Możesz jedynie zrezygnować z wyjazdu, niczego innego moim zdaniem nie ugrasz.
Zapoznaj się z OWU.

Powrót