M
misku
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Moje pytanie zadałem w dziale "podatki", jednak przez ponad miesiąc po odwiedzinach ponad 100 osób, nie uzyskałem żadnej odpowiedzi. Być może pomyliłem działy i tu uzyskam pomoc.
Mój problem dotyczy niekonwencjonalnej transakcji zakupu samochodu w Polsce i jego wywóz do Niemiec.
Dlaczego wywóz do Niemiec?
W zeszłym roku przeprowadziłem się z Krakowa do Berlina. Nie jestem obywatelem niemieckim, ale tutaj mieszkam i pracuję. Chciałbym dokonać zakupu nowego samochodu w salonie. Zarejestrować go w Berlinie i tutaj go użytkować.
Dlaczego zakup w Polsce?
- Niestety nie znam na tyle dobrze języka niemieckiego, aby komfortowo dokonać takiego zakupu w Niemczech (omówić wszystkie szczegóły).
- Cena takiego samego samochodu w Polsce może być niższa.
- Wg. informacji, które znalazłem w Internecie w Niemczech nie obowiązuje akcyza na samochody, a podatek VAT = 19%.
Moje pytanie: chciałbym dowiedzieć się, jak wygląda procedura zakupu, rejestracji, dokonania wszelkich opłat i przewozu auta.
Procedurę wyobrażam sobie następująco (będę wdzięczny za wszelkie korekty, uwagi i rady):
Czy taka procedura jest możliwa? Wszelkie uwagi oraz linki do materiałów, które mogą być pomocne - mile widziane.
Z góry dziękuję za pomoc,
Tomek
Mój problem dotyczy niekonwencjonalnej transakcji zakupu samochodu w Polsce i jego wywóz do Niemiec.
Dlaczego wywóz do Niemiec?
W zeszłym roku przeprowadziłem się z Krakowa do Berlina. Nie jestem obywatelem niemieckim, ale tutaj mieszkam i pracuję. Chciałbym dokonać zakupu nowego samochodu w salonie. Zarejestrować go w Berlinie i tutaj go użytkować.
Dlaczego zakup w Polsce?
- Niestety nie znam na tyle dobrze języka niemieckiego, aby komfortowo dokonać takiego zakupu w Niemczech (omówić wszystkie szczegóły).
- Cena takiego samego samochodu w Polsce może być niższa.
- Wg. informacji, które znalazłem w Internecie w Niemczech nie obowiązuje akcyza na samochody, a podatek VAT = 19%.
Moje pytanie: chciałbym dowiedzieć się, jak wygląda procedura zakupu, rejestracji, dokonania wszelkich opłat i przewozu auta.
Procedurę wyobrażam sobie następująco (będę wdzięczny za wszelkie korekty, uwagi i rady):
- Kupuję samochód w polskim salonie.
- Sprzedawca na podstawie informacji o zamieszkaniu w innym kraju UE wystawia fakturę bez VAT-u (jakie dokumenty należy dostarczyć, aby było to możliwe?).
- Sprzedawca informuje urząd skarbowy w Polsce, który z kolei informuje urząd skarbowy w Niemczech o powstaniu obowiązku podatkowego.
- Sprzedawca wydaje dokumenty, na podstawie których mogę dokonać rejestracji samochodu i opłaty niemieckiego podatku VAT (19%) oraz podatku drogowego (czy istnieją jeszcze inne opłaty, o których nie wiem?).
- Wracam do Berlina.
- Opłacam podatek VAT (19% od kwoty netto na fakturze) i podatek drogowy.
- Ubezpieczam samochód w Berlinie i dostaję kod, umożliwiający rejestrację auta.
- Rejestruję samochód w Berlinie.
- Jadę do Polski z niemieckimi tablicami rejestracyjnymi i wracam nowym autem do Berlina.
Czy taka procedura jest możliwa? Wszelkie uwagi oraz linki do materiałów, które mogą być pomocne - mile widziane.
Z góry dziękuję za pomoc,
Tomek