indeksacja ksiąg koscielnych a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku miroslawakg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miroslawakg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Pracuje dla projektu genealogicznego jako wolontariat indeksując akty ksiąg kościelnych oraz akta USC, które wybieram sobie z przygotowanych materiałów do odpowiedniego programu i po ukończonej indeksacji przesyłam do administratora celem umieszczenia go w internecie wraz ze swoim nazwiskiem. Dodam,że już kilkakrotnie powołano się na moje nazwisko oraz akty, które sporządziłam i teraz pytania:
1. Czy taka indeksacja posiada prawa autorskie czy nie? Dodam,że pracę wykonuję w domu na swój koszt.
2. Czy dodatkowa praca czyli uzupełnianie aktów poprzez dodanie brakujących nazwisk na podstawie mojego doświadczenia indeksacyjnego posiada prawa autorskie czy nie.?
3. Dobrowolne przekazanie indeksu sporządzonego z własnych zdobytych materiałów celem publikacji, dla projektów genealogicznych za zgodą administratorów takich projektów posiada praw autorskie czy nie , oraz czy jest jakiś określony termin umieszczenia go w bazie czy zależy to od chęci administratora?? Dodam,że przekazanie jest dobrowolne poświadczone mailem.
Pozdrawiam,
Mirka

Co najwyżej możemy mieć do czynienia z bazą danych mającą cechy utworu, jednak co do tego am duże wątpliwości z powodu braku znamion twórczości. Nawet jeśli nie wypełnia znamion utworu to może podlegać ochronie z Ustawy o ochronie baz danych.

Dziekuję za szybką odpowiedz:)

Pozdrawiam,
Mirka

Powrót