Indywidualny System/Tok Studiowania

• Autor wątku Autor wątku Wanryk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wanryk

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam. Obecnie jestem studentem I roku studiów stacjonarnych według Indywidualnego Systemu/Toku Studiowania. Jakiej pracy mogę się podjąć będąc studentem, bo na pełny etat pracodawca mnie nie zatrudni, ponieważ nie mogę się zarejestrować jako bezrobotny w Powiatowym Urzędzie Pracy? Tylko praca na umowę zlecenie/o dzieło? Czekam na szybką odpowiedź. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

Bycie studentem w niczym cie nie ogranicza i mozesz zawrzec mowe jak kazdy inny nawet umowe o prace.

No to ostatnio byłem na okresie próbnym 2 dni i mi powiedzieli, że zakwalifikowałem się i mnie nie zatrudnią na umowę o pracę, ponieważ jako student nie mogę się zarejestrować jako bezrobotny.

Wanryk napisał:
No to ostatnio byłem na okresie próbnym 2 dni i mi powiedzieli, że zakwalifikowałem się i mnie nie zatrudnią na umowę o pracę, ponieważ jako student nie mogę się zarejestrować jako bezrobotny.
Ponieważ poza potrzebą zatrudnienia pracownika pracodawca chce też "wsparcia" finansowego z PUP, a to może nastąpić tylko w związku z zatrudnieniem osoby bezrobotnej zarejestrowanej w PUP.
Niestety, nie możesz nabyć statusu bezrobotnego dopóki jesteś studentem studiów stacjonarnych (niezależnie od toku nauczania czy ilości zajęć) - ustawodawca nie dopuszcza takiej możliwości.

Podsumowując, nikt Ci ani nie zabrania pracować, ani pracodawcy Ciebie zatrudnić... ale wtedy pracodawca nie może oczekiwać pieniędzy od PUP w związku z utworzeniem dla Ciebie stanowiska pracy. Zatrudnić Cię jak najbardziej może, ale to nastąpi bez dofinansowania w PUP... a jak widać na tym bardzo pracodawcy zależy.

Ostatnia edycja:
Powrót