Inernet freedom probelmy z zerwaniem umowy

• Autor wątku Autor wątku AdamR25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AdamR25

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam,
Obecnie byłem abonentem usługi freedom 1mb/s. Po 24 miesiącach nie chciałem przedłużać umowy na kolejny okres.
Więc poszedłem do salonu i powiedziałem, że nie chce przedłużać tej umowy, na to przedstawiciel powiedział, iż trzeba z wyprzedzeniem 30 dniowym wypełnić najlepiej w salonie pismo o rozwiązanie umowy. Tez tak zrobiłem 33 dni wcześniej przed końcem umowy poszedłem do tego samego salonu i nie przydłużyłem umowy. Pan, który przyjmował rozwiązanie umowy powiedział, iż trzeba wypełnić druk i aby nie była wątpliwości najlepiej napisać:
"rozwiązuję umowę z dniem końca promocji", też tak zrobiłem, potem Pan wziął ten druk podbił pieczątkę oraz przefaksował i powiedział że już jest wszystko w porządku.
Zapytałem czy na pewno on twierdził, że najważniejszym zabezpieczeniem jest oryginał właśnie tego druku i potwierdzenie faksu, aby trzymać nie wyrzucać.
Pytanie
Minęło ponad miesiąc a internet dalej płynie więc dzwoniłem do konsultantów tam i okazało się że nie zarejestrowano w dniu rozwiązania tego dokumentu, więc kazano mi napisać taką reklamację pójść do salonu i przesłać jeszcze raz pierwszy dokument o rozwiązaniu umowy. Tak zrobiłem minęło kilka dnia i internet dalej płynie więc dzwonie na to Pani mówi, że coś tam wpłynęło i trzeba czekać na odpowiedź w sprawie reklamacji.
ZATEM: CZY MAM SIĘ CZEGO OBAWIAĆ,
Czy oryginał dokumentu, który posiadam o rozwiązaniu umowy z pieczątką salonu i potwierdzeniem faksu prawidłowym zachowanym okresem wypowiedzenia jest dla mnie podstawą właściwego rozwiązania i mnie "kryje"
Proszę o cenny wskazówki bądź doświadczenia

Witaj, jeśli na druku dokumentu wypowiedzenia umowy jest data owego rozwiązania i dysponujesz potwierdzeniem wysłania faksu, to nie powinieneś mieć żadnych kłopotów. Wygląda to na jakieś przeoczenie w administracji operatora, to się zdarza. Jeśli operator świadczy dalej dostawę Internetu, po okresie wygaśnięcia umowy, to już jego sprawa.

Na odpowiedź na reklamację mają ustawowo 30 dni.

Dla pewności, lub jeśli wynikną jednakże jakieś problemy, skontaktuj się z:
  1. Witamy w Centrum Informacji Konsumenckiej;
  2. najbliższym Rzecznikiem Konsumentów;
w obu przypadkach otrzymasz bezpłatne i fachowe porady.

Najlepiej to zajdź do salonu i powiedź żeby przefaksowali jeszcze raz ten dokument, następnie zadzwoń do BOK i skontaktuj się z konsultantem, powiedź że już przefaksowałeś i powinni Ci to załatwić od reki.

Swoją drogą ja miałem dzisiaj inny problem z Orange. Mianowicie wczoraj wziąłem 2 telefony na firmę w P4 - Play i chciałem przenieść jeden numer ponieważ mam go na pieczątkach firmowych. Zarejestrowałem więc numer Orange na klienta biznesowego z tydzień temu a dzisiaj dostaję z play smsa i maila że nie mogą przenieść bo orange nie wyraziło zgody, jak się okazało pomimo tego że wypełniłem pismo że chce zarejestrować numer to i tak go nie przenieśli, zadzwoniłem więc do BOK potem do salonu i załatwili to od reki, mam nadzieję że jutro już numer będzie przeniesiony do Play bo podobno trwa to 24h.

Dzięki za cenne rady.
Też mam nadzieję że z Orange będzie wszystko oki.
No normalne jest, że czasem zdarzają się nieścisłości, nie chce być niegrzeczny, tylko zdziwiło mnie to, że te nieścisłości prawie wcale się nie zdarzają kiedy się podpisuje umowę na usługę wtedy pracownik faksuje i faks nie ginie, natomiast gdy ktoś nie wyraża przedłużenia i rezygnuje z usługi wtedy pojawia się problem, że faks może i dotarł, ale ktoś nie zarejestrował w bazie, wszystko się przeciąga, konsultanci już tak nie wyjaśniają sprawy i w sumie im tak nie zależy. hhee Dziękuję jeszcze raz! Pozdrawiam

Powrót