infolinia - nagrywanie rozmów

• Autor wątku Autor wątku zubrzyca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zubrzyca

Użytkownik
Odpowiedzi
85
Witam serdecznie!
skorzystałam z wyszukiwarki i nie znalazłam odpowiedzi na nurtującą mnie kwestie. mam nadzieję, że mogę liczyć na pomoc :)
jestem pracownikiem infolonii, pracodawcy wyraziłam zgodę, by rozmowy które przeprowadzam, były nagrywane, lecz mam wątpliwości odnośnie nagrywania przez osobę dzwoniącą do mnie. ponieważ na różnych stronach można spotkać właśnie takie nagrane rozmowy, chciałabym tego uniknąć. czy mogę odmówić nagrywania rozmowy i jej rozpowszechniania na podstawie art. 267 k.k. i kontynuować rozmowę? czy taka osoba dzwoniąca może już robić "wszystko" i moje zgoda nie ma znaczenia? bo skoro dzwoniący wyraźa na to zgodę, to czy ja automatycznie też wyraźam zgodę? a jeśli moja informacja o zgodzie ma znaczenie, to muszę wyrazić stanowisko po przekazaniu mi informacji od dzwoniącego czy np. pod koniec rozmowy?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam!

Szczerze to nigdy nie będzie Pani wiedziała, kiedy ktoś nagrywa rozmowę. Oczywiście, jeżeli ktoś później upubliczni, bez wcześniejszej Pani na to zgody, wtedy sprawa wyglądałaby inaczej...

Bo wtedy będzie można zażądać od tej osoby usunięcia tych danych i wyciągnąć konsekwencje z wspomnianej ustawy;]

Każdy ma prawo nagrywac własną rozmowę i robic z tym nagraniem, co chce. Chyba że jakieśprzepis wyraźnie mówi inaczej (np. art. 241 par. 2 kk).

Powiedziałbym nawet więcej - ja zalecałbym w ważnych kwestiach nagrywanie rozmów telefonicznych, bardzo czasem się to przydaje.

Powrót