Infolinia płatna dodatkowo

• Autor wątku Autor wątku rtpm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rtpm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

Dzisiaj, tj. 31.12.2014 wydałem ponad 10 zł na rozmowę z infolinią z firmą Energa-Operator (mój operator energii elektrycznej) pod nr. 801 404 404.
Jest to numer płatny dodatkowo. Opłata naliczana przez mojego operatora komórkowego PLAY.

Innego numeru nie ma.

25 grudnia weszły zmiany, które nakazują, by koszt infolinii był nie większy niż koszt zwykłego połączenia - co w tym przypadku nie ma miejsca.

Czy zmiany dotyczą tylko tych, którzy umowę z Energa Operator podpiszą po 25 grudnia, czy też mnie ? Jeśli wszystkich, to czy mogę reklamować i prosić o zwrot kosztów? Jeśli tak, kogo prosić? PLAY czy Energa Operator?

Pozdrawiam i życzę pomyślności w 2015 roku.

"Art. 51. Do umów zawartych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepisy dotychczasowe."

Czyli umowa z energą musiałaby być zawarta po 25 grudnia 2014r.

Idąc dalej tym tropem.. załóżmy, że umowa zawarta była po 25 grudnia.

Dzwoniąc z takiego PLAY płacę 62 gr / minutę.

Koszt zwykłej rozmowy w PLAY to 29 gr. jak u większości operatorów.

Widzę, że orange jak i play przy zgłaszaniu reklamacji dot. swoich usług pobierają już 29/gr za minutę zamiast od razu zryczałtowanej opłaty np. 2 zł (29 gr /min aż do osiągnięcie zryczałtowanej). Zmienili to właśnie pod art. 11 ustawy o prawach konsumenta.

Nie stało się tak jednak dla klientów biznesowych. Ci nadal płacą zryczałtowane kwoty za połączenia z konsultantami.

Ja takim jestem dla PLAY, ale już nie dla energa operator. Dla nich jestem konsumentem.

Kto zatem ponosi odpowiedzialność za to, że płacę dalej 62 gr za połączenie z infolinią energa 801 404 404 ?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót