Informacja nt. właściciela pojazdu

• Autor wątku Autor wątku equinox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

equinox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Mam pytanie odnośnie informacji o właścicielu pojazdu który zbiegł z miejsca popełnienia przestępstwa. Znajoma została napadnięta i pobita, ukradziono jej laptopa. Mimo szoku zdążyła zapamiętać początek numeru rejestracyjnego tj. dwie litery i dwie pierwsze cyfry a także markę oraz kolor pojazdu sprawcy.
Na posterunku, gdzie złożyła zeznanie powiedziano jej, że jest nikłe prawdopodobieństwo odnalezienia tego pojazdu/kierowcy, a myślę że podając na tyle precyzyjne informacje żadnemu policjantowi ani strażnikowi miejskiemu nie sprawiło by problemu uzyskanie danych o ww. przestępcy. Z tego co mi wiadomo każdy policjant, nawet w czasie patrolu ma dostęp do tzw. CEPiKu i z tego elektronicznego rejestru powyższe informacje można uzyskać w kilka sekund.

Rozumiem, że być może - skoro znajoma nie zapamiętała całości numeru (brakuje dwóch cyfr) uzyskanie informacji o właścicielu pojazdu może wymagać nieco więcej czasu. Mimo wszystko jednak oczywiste wydaje się, że są to informacje bardzo istotne dla policji i odnalezienie delikwenta na ich podstawie nie powinno sprawić żadnego problemu...

Wobec tego zwracam się do szanownych forumowiczów z pytaniem: czy powyższe informacje (dokładny opis pojazdu oraz część numeru rejestracyjnego) są na tyle skąpe aby policja miała problem z identyfikacją/lokalizacją właściciela? A także, czy istnieje jakikolwiek sposób na uzyskanie takich informacji z Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców w drodze zapytania skierowanego od osoby prywatnej?

Wszelkie informacje na ww. temat będą bardzo pomocne.

Jeśli umieściłem swój post w niewłaściwym dziale, uprzejmie proszę admina/moderatora o przeniesienie go.

Z góry dziękuję za pomoc.

Powrót