Informacja o kaucji za butelki

• Autor wątku Autor wątku user627089
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user627089

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Chciałbym dowiedzieć się czy sprzedawca ma obowiązek podać informację o kaucji za butelki zwrotne poprzez wydrukowanie owej informaji na karteczce przyklejonej na półce z ceną produktu?

Z góry dziękuję!

Hmmm... informacja o tym, czy butelka jest zwrotka znajduje sie na butelce. Nie wiem co masz na mysli

Sprzedawca? Nie. Być może taki obowiązek ciąży na producencie - na każdej zwrotnej butelce jaką widuję jest informacja o kaucji na etykiecie.

Chodzi o sytuację, w której klient w sklepie w którym pracuję, wzburzony brakiem informacji widniejącej koło ceny o należności zapłaty kaucji za butelkę, zaczął radzić mi poczytać "prawo konsumenckie" i mówił, że jeśli ta informacja nie widnieje koło ceny to mógłby się wykłócić i zapłacić cenę bez kaucji. Byłem niemal pewny, że sprzedawca nie ma takiego obowiązku a dostarczeniem informacji o kaucji obarczony jest producent, lecz klient opuszczając sklep podkreślał, że jest to wprowadzanie klienta w błąd i że jest pewien, że ma rację. Nie ukrywam, że nieco mnie to wzburzyło, dlatego też postanowiłem zasięgnąć rady mądrzejszych ode mnie i upewnić się w tej kwestii.

Powrót