Informacja o przebiegu śledztwa

• Autor wątku Autor wątku knurex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

knurex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Miałem wypadek z udziałem rowerzysty, na skutek którego poniósł on śmierć na miejscu. Po wypadku zostałem przesłuchany w charakterze świadka, samochód zatrzymano do ekspertyzy na okres 1 doby. Śledztwo odbywa/odbywało się w sprawie a nie przeciwko komuś. Jak zaznaczyłem jestem świadkiem wypadku i w związku z tym chciałbym spytać o to co następuje: gdzie mógłbym otrzymać i na jakiej podstawie informacje o przebiegu śledztwa? Drogą nieoficjalną z rzekomo pewnego źródła dowiedziałem się że śledztwo zostało umorzone z uwagi na śmierć sprawcy, ale jest to tylko i wyłącznie w dalszym ciągu informacja bez potwierdzenia.

Czy jest jakiś sposób na otrzymanie takiej informacji?

Zakładając że w wyniku śledztwa staję się poszkodowanym musiałbym o tym przecież wiedzieć, chociażby celem wystąpienia np. na drogę cywilną o zwrot kosztów naprawy samochodu.

>Czy jest jakiś sposób na otrzymanie takiej informacji?

Spróbuj wystąpić do własciwej prokuratury o udzielenie informacji o sposobie zakończenia postępowania w trybie ustawy o dostępie do informacji publicznej.

>Zakładając że w wyniku śledztwa staję się poszkodowanym

Jeśli nie odniosłeś obrażeń, to nie jesteś pokrzywdzonym w tym postępowaniu.

Z tymi obrażeniami to nie byłbym taki pewny. Jak jakiś gówniarz zacznie tańczyć na dachu Twojego samochodu to też nic się niby nie dzieje, ale skutki opłakane. Chyba że uznasz, że ów młody człowiek jest poszkodowany, bo np. zeskakując na ziemię skręcił nogę.

Jednak jest sposób na uzyskanie informacji. Dziś otrzymałem decyzję prokuratury o umorzeniu śledztwa. Mój adwersarz miał 3,4 promila i to wg. śledczych wraz z nieostrożnym zachowaniem było przyczyną wypadku.

Powrót