Informacja o wszczęciu egzekucji z Ruchomości

• Autor wątku Autor wątku Kasia-J1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kasia-J1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam znalazłam dziś w skrzynce list informujący o wszczęciu egzekucji z Ruchomości, w którym informują że w przypadku braku spłaty zadłużenia i braku kontaktu z mojej strony zostaną podjęte bez wcześniejszego uprzedzenia czynności terenowe mające na celu zajęcie ruchomości, a w razie nieobecności, komornik może zarządzić przymusowe otwarcie lokalu. Dodam że ta cała sprawa dotyczy mojej matki, której od paru lat nie ma w Polsce a ponadto wszystko co znajduje się pod danym adresem jest od jakiś 8 lat moją własnością. Czy wystarczy że wyślę pismo wyjaśniające sprawę i skany aktów własności aby umorzyli te postępowali i szukali ściągnięcia długów matki gdzie indziej ? Czy mimo tej sytuacji faktycznie mogą wejść do MOJEGO domu i wsiąść co im się podoba ?!

Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedz co mam z tą sytuacją zrobić:confused:

W sumie to racja - ale jeśli jest to list na dane mojej matki a jest przysłany na adres mego domu i jest on z jakiejś firmy windykacyjnej to wiem ze chodzi o jej długi, które mogą dotknąć mnie. Gdybym nie otworzyła to np. za 2 miesiące przyszłabym do domu i zobaczyła że mam drzwi otworzone siłą a w środku siedzi komornik który zabiera moje rzeczy ! a tak mam czas żeby zareagować

Możesz ponieśc odpowiedzialność karną z tego tytułu. Jak dobrze pamiętam art. 267 kodeksu karnego, czyli grzywna, ograniczenie wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Już nie wposmnę, że poniekąd odbierając list w pewnym sensie potwierdziłaś, że Dłużnik zamieszkuje pod wskazanym adresem bo inaczej kto odebrał ?
Najlepiej skontaktuj się z Komornikiem, wskaż miejsce zamieszkania Dłużnika. Wyślij do tego pismo, że taka, a taka osoba nie zamieszkuje w lokalu od dnia xxx, Załącz do tego aktualny adres, kontakt telefoniczny.
Nic więdzej doradzić nie mogę.

Dziękuję. Wiem że zrobiłam źle ale jak napisałam znalazłam ten list w skrzynce ( nie dostarczył mi go za potwierdzeniem odbioru listonosz bo wtedy oczywiście bym nie odbierała. Matka przebywa za granicą ale nie znam dokładnego adresu - powiedzmy że nie utrzymujemy stałego kontaktu - i nie zamierza tu raczej wracać przez swoje długi, to czy w tym piśmie mam napisać, że nie wiem gdzie przebywa ??

Kasia-J1 napisał:
znalazłam ten list w skrzynce
To nie ma znaczenia, nie był adresowany do Ciebie.
Kasia-J1 napisał:
powiedzmy że nie utrzymujemy stałego kontaktu
Masz kontakt czy nie ?
Wiesz, jeśli sądzisz, że Komornik da wiarę podobnym tłumaczeniom to raczej jesteś w błędzie.
Może inaczej, masz jakieś dowody na fakt, że Matka tam nie zamieszkuje ?

Powrót