informacja o zadłużeniu i nakaz zaplaty

• Autor wątku Autor wątku adagor28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adagor28

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam, w 2006 r założylem konto w banku , na działalnoś gospodarczą do 2009r korzystałem z konta, później działalność zamknelem no i nie zgłosiłem do banku że zamykam konto. Bank po jakims czasie przysłał mi rachunek za prowadzenie konta, ja nie regowałęm na te pisma na dzień dzisiejszy mam juz zadłużenie 840 zł. mam pytanie czy ta sprawa nie jest już przedawniona i co mogę teraz zrobić czy czekać na nakaz sądowy do zapłaty, konta w tym banku nie mam od szesciu lat.

Ostatecznie rozwiązales umowę z bankiem?

Roszczenia z DG przedawniaja się po 3 latach

Pytanie kluczowe czy rachunek jest już zamknięty. Przedawnienia roszczeń z tytułu prowadzonego rachunku bankowego przedawniają po dwóch latach. Więc wszystkie opłaty starsze niż dwa lata odpadają.

digiton napisał:
czy rachunek jest już zamknięty.
Prawo Bankowe art. 60

Jeżeli umowa rachunku bankowego nie stanowi inaczej, ulega ona rozwiązaniu, gdy w ciągu dwóch lat nie dokonano na rachunku żadnych obrotów, poza dopisywaniem odsetek, a stan środków pieniężnych na tym rachunku nie przekracza kwoty minimalnej określonej w tej umowie.

Bank sam roawiazał ze mną umowę już dawno temu nie wiem gdzies 2010 r. nie mam tam żadnego konta czy kart do konta, nawet jak teraz dzwoniłem w sprawie tego zadłużenia to nie mogli odnaleźć tego zadłuzenia nawet po nr pesel. dopiero po pelnym nr. konta gdzies maja zaksiegowana tą kwotę. A te pisma mi tak przysyłaja co dwa trzy lata i proszą o kontakt w sprawie wyjasnienia, lub podpisania ugody, narazie nie reagowalem na nie wogole ale teraz po tym ostatnim nakazie do zaplaty zadzwonilem z pytaniem co to dokladnie jest . .Dzisiaj zadzwoniłem do banku dowiedziec sie kiedy została wypowiedziona umowa okazuje sie ze 10.12.2009r. odebrałem wypowiedzenie umowy. Teraz mam pytanie jak mam sie odnieść do tego ostatniego pisma z banku " Informacja o zadłuzeniu i wezwanie do zapłaty"

Ostatnia edycja:
Tutaj o tym nakazie piszę co przedwczoraj dostałem innego nie mam , jakoś mam sie odnieść do tego pisma czy dać sobie spokój.

To wobec powyższego jedyne co mogą to serdecznie cię pozdrowić. Twoja rola niech się ograniczy do oczekiwania na listy polecone z sądu. Bank będzie twierdził że masz zapłacić, ale nie ma takiej siły która by Cię do tego zmusiła.

@korf, moje pytanie było zasadnie, jak widzisz jest tam warunek "jeżeli"

Dzieki wielkie za pomoc i zainteresowanie, pozdrawiam.

Nie twierdziłem, że nie zasadne. Zasugerowałem pytającemu skorzystanie z treści Umowy o r-ku, i myli nakaz zapłaty, z wezwaniem do zapłaty

Powrót