Informacja prasowa a zdjęcie z innej strony

• Autor wątku Autor wątku Krzysztof_kf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

Krzysztof_kf

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam, niebawem chce uruchomić serwis informacyjny o ściśle określonej tematyce. W tym serwisie będą publikowane artykuły, do których chciałbym umieścić zdjęcie ze strony, która jest powiązana z artykułem. Czy w tym przypadku wystarczy umieścić pod zdjęciem źródło pochodzenia zdjęcia, czy za każdym razem będę zmuszony pisać o pozwolenie na wykorzystanie zdjęcia do artykułu. Z tego co wyczytałem w internecie na różnych stronach to takie wykorzystanie zdjęcia podlega ustawie informacji prasowej.

Krzysztof_kf napisał:
... Z tego co wyczytałem w internecie na różnych stronach to takie wykorzystanie zdjęcia podlega ustawie informacji prasowej.
To czytałeś nie dokładnie lub wyciągnąłeś błędne wnioski. Co do zasady zawsze na korzystanie z cudzego utworu niezbędne jest odpowiednie zezwolenie.

Rozumiem, czy taka zgoda może być udzielona za pomocą maila?

Oczywiście o ile jesteś pewien, że zgody udziela właściwa osoba.

Prawo cytatu, możesz cytować zdjęcia, tylko musisz spełnić warunki - informacja o autorze, źródło i zdjęcie ma być tylko dodatkiem do np artykułu, czy też krytyki. Sam mam bloga, zarejestrowanego w sądzie jako prasa i w ten sposób korzystam ze zdjęć. Piszę na kontrowersyjne tematy społeczne korzystając ze zdjęć adwokatów z oficjalnej strony i nikt mi do tej pory powództwa nie wytoczył i o zgodę nie pytałem - a artykuły były krytyczne. ***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dawka300 napisał:
... zdjęcie ma być tylko dodatkiem do np artykułu, czy też krytyki. ...
Kompletnie nie rozumiesz Prawa cytatu, a opisany sposób korzystania całkowicie wyklucza jego zastosowania. Funkcja ilustracyjna nie mieści się w prawie cytatu. Tu zapoznaj się z krótkim omówieniem: Prawo cytatu

Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów oraz rozpowszechnione utwory plastyczne, utwory fotograficzne lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym celami cytatu, takimi jak wyjaśnianie, polemika, analiza krytyczna lub naukowa, nauczanie lub prawami gatunku twórczości.

Nie wiem kim jesteś, ale przeczytaj najpierw ustawę i komentarz do niej, a później się wypowiadaj

dawka300 napisał:
... Nie wiem kim jesteś, ale przeczytaj najpierw ustawę i komentarz do niej, a później się wypowiadaj
Czytać należy ze zrozumieniem jak i warto zapoznać się z komentarzami. Cytat ma uzasadniać, wyjaśniać a nie ilustrować. Ten pogląd w doktrynie dawno został ugruntowany, powtórzę jeszcze raz, funkcja ilustracyjna nie mieści się w prawie cytatu.

Jeżeli piszę artykuł o Panu X, że jest taki i taki i w artykule wklejam zdjęcie tego Pana, które znajdowało się w gazecie internetowej, to jest prawo cytatu, czy nie jest? Albo piszę o remoncie ratusza w moim mieście i wklejam zdjęcie ze strony urzędu miasta przedstawiające ten ratusz do mojego artykułu, to będzie prawo cytatu, czy nie? Ps. Art 29 został właśnie rozszerzony o utwory fotograficzne, chyba w 2018 roku, więc proszę się zastanowić, czy na aktualnych poglądach Pan się opiera i czy Pan jest gotowy imieniem i nazwiskiem podpisać się pod swoją opinią, bo ja jestem ;)

dawka300 napisał:
Jeżeli piszę artykuł o Panu X, że jest taki i taki i w artykule wklejam zdjęcie tego Pana, ...
Piszesz tutaj już kompletne bzdury na dodatek chcesz bezprawnie rozpowszechniać cudzy wizerunek. Nie masz bladego pojęcia o czym piszesz. Uzupełnij wiedzę czym się różni uzasadnienie, wyjaśnienie od ilustracji.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót