Informacje dostępne w sieci

• Autor wątku Autor wątku Towe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Towe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jak wiadomo, w internecie znaleźć można wiele różnych informacji, które różne firmy udostępniają nieodpłatnie w swoich serwisach. Zaliczyć do nich można na przykład bierzące wiadomości, prognozę pogody, repertuar kin, rozkład jazdy pociągów, czy słowniki internetowe. Każdy może z nich korzystać do woli, wykorzystując do tego celu przeglądarkę, która swoją drogą też jest darmowa.

Planuję zająć się tworzeniem i sprzedażą programów na telefony, z których niektóre będą udostępniać właśnie informacje wyżej wymienionych typów. Informacje te będą pobierane bezpośrednio z jakichś, wybranych przeze mnie stron internetowych. I tu pojawia się moje pytanie. Czy muszę uzyskać na to zgodę od właścicieli tych serwisów? W końcu moje programy będą tylko alternatywą dla przeglądania tych danych bezpośrenio przez przeglądakę, a opłata za nie będzie miała charakter zapłaty za sam program (jako narzędzie), a nie za informacje (które są darmowe) - tak ja to widzę.

Proszę o odpowiedź, bo nie chciałbym mieć później problemów z racji - w pewnym sensie - odpłatnego wykorzystywania ich zasobów.

Pozdrawiam, Towe

Nie wiem, jak to prawnie wygląda, ale twórcy serwisów mogą mieć do Ciebie pretensje, bo informacje te publikują, celem zwiększenia oglądalności/atrakcyjności serwisu, dzięki czemu zarabiają na reklamach. A Ty chcesz korzystać z ich danych, generujesz ruch, a oni nic z tego nie mają.

No chyba, że repertuar kina będziesz pobierał ze strony kina, teatru z strony teatru itd. Choć i tu nie wiem, czy nie lepiej byłoby się dogadać.

Powrót