Informacje o transakcji karta płatniczą

• Autor wątku Autor wątku Enddo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Enddo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry, chciałbym zapytać czy ktoś sie orientuje w prawie związanym z płatnościami kartami płatniczymi? Dokładnie chodzi mi o to, czy prawo reguluje informacje płatnicze? Podam przykład to moze będzie łatwiej. Posiadacz karty( nie bank jako właściciel tylko Kowalski) wyraża zgodę na przekazanie informacji od banku lub organizacji kartkowej gdzie, kiedy i za ile zrobił zakupy w danym punkcie usługowym czy restauracji. Bank lub organizacja kartowa przekazuje mi(firmie) informacje, a ja za zrobione zakupy obdarowuje klientów nagrodami. Chciałbym sie dowiedzieć jaka dokładnie ustawa/wy regulują takie czynności i czy w ogóle.

Najpierw przeczytaj ustawę z dnia 19 sierpnia 2011 r. o usługach płatniczych (Dz.U. 2011 nr 199 poz. 1175) oraz ustawę z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Prawo bankowe (Dz.U. 1997 nr 140 poz. 939). Potem zadaj pytanie ponownie.

Dziękuje za informacje o ustawach dotyczących mojego zapytania, ale myślałem ze po to są fora aby zadać pytanie osobom które przeczytały, zrozumiały i mogą pomoc.

Pytałeś o ustawy i odstałeś odpowiedź. Zapytaj operatora kart, czy jest zainteresowany współpracą z Tobą w związku z programem lojalnościowym. W mojej ocenie to problem biznesowy, a nie prawny.

Problemem prawnym jest sformułowanie klauzuli zgody oraz wykonanie obowiązku informacyjnego w taki sposób, który będzie zgodny z rozporządzeniem 2016/679.

Powrót