informacje z policji wg ustawy o KSSiP

• Autor wątku Autor wątku matcie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matcie

Użytkownik
Odpowiedzi
88
witam.
mam pytanie jak się ma punkt 1) przytoczonego ponizej artykulu do mandatów drogowych i karnych za wykroczenia? czy ktos wie jak dlugo utrzymują się w policyjnych bazach informacje o nałożonych mandatach?
(co prawda sejm juz uchwalil ustawę, zgodnie z którą nie będzie juz zwracania się z do KWP o informację - ustawa trafila do marszalka senatu i prezydenta- ale i tak chcialem wiedziec jak to w wyglada w mysl obowiazujacych przepisów)

USTAWA
z dnia 23 stycznia 2009 r.
o Krajowej Szkole Sądownictwa i Prokuratury1)
art 20 1. Dyrektor Krajowej Szkoły, po przeprowadzeniu konkursu i ustaleniu listy kandydatów zakwalifikowanych na aplikację ogólną, zasięga informacji z Krajowego Rejestru Karnego o każdej osobie umieszczonej na tej liście oraz zwraca się do właściwego komendanta wojewódzkiego Policji o nadesłanie informacji o każdej z tych osób, zawierającej istotne dla oceny spełniania wymogu posiadania nieposzlakowanej opinii, dane o:
1) zachowaniach świadczących o naruszeniu przez nią porządku prawnego;
2) kontaktach ze środowiskami przestępczymi lub grupami środowiskowymi patologii społecznej i o charakterze tych kontaktów;
3) okolicznościach wskazujących na uzależnienie od alkoholu, środków odurzających lub substancji psychotropowych.

to jest tak, że przechowuje się dane zgodnie z przedawnieniem karalności, jeżeli dane są w systemach dłużej to tylko na użytek wewnętrzny instytucji i nie mogą być wykorzystywane w innych postępowaniach

>tylko na użytek wewnętrzny instytucji i nie mogą być wykorzystywane w innych postępowaniach

Co ty nie powiesz.. To po co niby się je przechowuje?

>jak się ma punkt 1) przytoczonego ponizej artykulu do mandatów drogowych i karnych za wykroczenia?

A konkretnie?

zarowa napisał:
to jest tak, że przechowuje się dane zgodnie z przedawnieniem karalności, jeżeli dane są w systemach dłużej to tylko na użytek wewnętrzny instytucji i nie mogą być wykorzystywane w innych postępowaniach

dawno większej bzdury nie słyszałem...- po co miałbym wprowadzać do systemu informację której nikt inny oprócz mnie nie mógłby wykorzystać bo przecież nie prowadzi "mojego" postępowania...? for fan?

MMPM napisał:
>

>jak się ma punkt 1) przytoczonego ponizej artykulu do mandatów drogowych i karnych za wykroczenia?

A konkretnie?

Chodzi mi o to czy np. informację o mandatach: za jakies przekroczenie szybkości lub spożywanie alkoholu w miejscu publicznym były by przekazywane do KSSiP na podstawie poniższego art. Wg mnie by to juz chyba bylo przesadą bo jakies strasznie wielkie naruszenie to to wg mnie nie jest...

"1) zachowaniach świadczących o naruszeniu przez nią porządku prawnego"

Powrót