informacje z PUP'u na mojej stronie

• Autor wątku Autor wątku tomasz_zyskowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomasz_zyskowski

Użytkownik
Odpowiedzi
199
Witam

Czy kopiowanie treści informacji o ofertach pracy z Powiatowego Urzedu Pracy i wklejanie ich na moją strone jest sprzeczne z prawem ?

pozdrawiam

Witaj,

forma ogłoszeń zapewne podlega ochronie z tytułu ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku, zaś sama treść jest prawdopodobnie chronioną bazą danych zgodnie z ustawą o ochronie baz danych. Tak więc, zapewne, na wykorzystanie tych materiałów należy posiadać zgodę ich właściciela. A nie ma na stronie urzędu informacji odnośnie tych kwestii.

Takie masowe pobieranie informacji z innego portalu, w określonych sytuacjach, być może, mogłoby zostać potraktowane jako czyn nieuczciwej konkurencji w świetle ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

Witaj

ok, a czy umieszczenie linku na mojej stronie w dziale praca, do ogloszenia o pracę na stronie PUP'u jest złamaniem prawa ?

do konkretnego ogłoszenia? to kwestia płynna, nie ma jasnego stanowiska w tej sprawie - zdania są podzielone pomiędzy uznaniem tego za rozpowszechnianie, a nie uznawaniem. Popatrz w archiwum - opcja 'Szukaj' - słowo deep-link.

Ale właściwie to pytanie jest do właściciela strony linkowanych materiałów, jak by się na coś takiego zapatrywał.

Powrót