Informowanie o zadłużeniu osób trzecich

• Autor wątku Autor wątku anna.katarzyna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna.katarzyna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień dobry,

Miałam trudny czas w życiu, w którym pomagał mi finansowo mój chłopak. Umówiliśmy się, że gdy znajdę pracę to będę mu zwracać dług w miesięcznych ratach.
Po czasie okazało się, że żeby mi pomóc, mój chłopak zaciągał długi "na mnie" u swojej rodziny. Te osoby teraz żądają zwrotu ode mnie. Straszą sądem, policją, tym że poinformują o tym moją siostrę, rodziców.
Ja nie miałam o tym pojęcia, dowiedziałam się dopiero, gdy dostawałam od tych osób takie wiadomości. Wszelkie przelewy spływały na konto chłopaka.
Czy mają prawo informować moją rodzinę o tej sytuacji? Nie chcę by ono się denerwowali. Czy mają prawo iść z tym do sądu?

Nie mają prawa informować nikogo o Twoim zobowiązaniu. Do sądu mogą sobie iść, wrócą z niczym. Ciebie wiąże umowa z Twoim partnerem a nie jego rodziną.

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

Mass1910 napisał:
Nie mają prawa informować nikogo o Twoim zobowiązaniu. Do sądu mogą sobie iść, wrócą z niczym. Ciebie wiąże umowa z Twoim partnerem a nie jego rodziną.

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

Czy w razie gdy kogoś jednak poinformują mogę gdzieś to zgłosić, jakoś zaskarżyć?

Ale kogo mają poinformować i gdzie byś to chciała zgłaszać? Oni nie są dla ciebie strona umowy i tyle. Od nich nie pożyczałas.

Powrót