Ingerencja w kod źródłowy a utrata gwarancji

• Autor wątku Autor wątku kijanek88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kijanek88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Serdecznie,

Mam problem z moim klientem. Przedmiotem realizacji usługi był portal ( nie chcę tutaj nadmieniać nazwy ) .

Portal X został oddany kilka miesięcy temu. Mój klient uruchomił go na serwerze. Po kilku miesiącach dopatrzył sie błedów - w większości są to kosmetyczne błędy, które nie przyniosły szkodliwości społecznej ani strat materialnych dla klienta.

Klient zażądał zwrotu pieniędzy , ponieważ na siłę doszukał się błędów.

Zauważyłem, że klient ingerował w kod źródłowy , napisał dodatkowe moduły - mikropłatności SMS - przy projekcie pracował inny programista.

Jak to ma wpływ na gwarancję - dodam, że nie ująłem tego w umowie ( a szkoda ) - czy sa na to jakieś odgórne regulacje?

Co do zasady powinien zażądać, naprawienia błędów. Jednak sprawa jest dość skomplikowana co do natury świadczonej usługi.
Reguluje je kodeks cywilny w dziale poświęconym umowie o dzieło
Przepis prawny:
Art. 636. § 1. Jeżeli przyjmujący zamówienie wykonywa dzieło w sposób wadliwy albo sprzeczny z umową, zamawiający może wezwać go do zmiany sposobu wykonania i wyznaczyć mu w tym celu odpowiedni termin. Po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu zamawiający może od umowy odstąpić albo powierzyć poprawienie lub dalsze wykonanie dzieła innej osobie na koszt i niebezpieczeństwo przyjmującego zamówienie.
§ 2. Jeżeli zamawiający sam dostarczył materiału, może on w razie odstąpienia od umowy lub powierzenia wykonania dzieła innej osobie żądać zwrotu materiału i wydania rozpoczętego dzieła.

Art. 637. § 1. Jeżeli dzieło ma wady, zamawiający może żądać ich usunięcia, wyznaczając w tym celu przyjmującemu zamówienie odpowiedni termin z zagrożeniem, że po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu nie przyjmie naprawy. Przyjmujący może odmówić naprawy, gdyby wymagała nadmiernych kosztów.
§ 2. Gdy wady usunąć się nie dadzą albo gdy z okoliczności wynika, że przyjmujący zamówienie nie zdoła ich usunąć w czasie odpowiednim, zamawiający może od umowy odstąpić, jeżeli wady są istotne; jeżeli wady nie są istotne, zamawiający może żądać obniżenia wynagrodzenia w odpowiednim stosunku. To samo dotyczy wypadku, gdy przyjmujący zamówienie nie usunął wad w terminie wyznaczonym przez zamawiającego.

Art. 638. Jeżeli z artykułów poprzedzających nie wynika nic innego, do rękojmi za wady dzieła stosuje się odpowiednio przepisy o rękojmi przy sprzedaży.

Następną sprawą jest odbiór dzieła. Chyba został on dokonany, skoro klient korzysta ze strony. Teraz tak na prawdę w ramach rękojmi powinieneś naprawić tyko te wady, które z rzeczywiście istniały w chwili wydania dzieła. Zawsze możesz przyjąć stanowisko, iż wady powstały na skutek niefachowej ingerencji w kod źródłowy. Na przyszłość zabezpiecz się z tytułu odpowiedzialności za wady kodu w umowie.

Konkludując:
O żadnym zwrocie pieniędzy nie może być mowy. Można wykonać tu pracę w ramach rękojmi o ile uznasz, że faktycznie błędy powstały w trakcie tworzenia strony. (możesz je naprawić lub obniżyć cenę - pierwsze będzie chyba łatwiejsze). Na pewno ingerencja w kod działa na twoją korzyść, gdyż porównasz sobie oba kody źródłowe i będziesz wiedział, czyje są błędy.

Powrót