Inna nazwa firmy - ten sam pracodawca a kolejny staż

• Autor wątku Autor wątku Kętrzyniak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kętrzyniak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa odbywania stażu.
Byłem na stazu w firmie, w której do końca 2021 roku miałem przez kolejne pół roku umowę o pracę. Obecnie od stycznia nie mam umowy, pracuje jakby nie patrzeć "na czarno"
Próbowałem różnymi metodami wymusić umowę, niestety do tej pory bezskutecznie i zaplanowałem że po prostu zarejestruje się w PUP bo skoro nie mam nawet ubezpieczenia....ponoć nie jestem wyrejestrowany z ZUS ale nie wiem czy można nie mieć umowy, czyli nie ma nawiązanego stosunku pracy i są odprowadzane składki??

No ale chodzi mi o to że pracodawca kombinuje znowu staz dla mnie, tym razem na inną firmę, o tym samym adresie i taki sam właściciel i teraz pytanie czy dla PUP "inny pracodawca" to po prostu tylko inna nazwa firmy?
Jestem ciekaw jakie stanowisko będę pełnić znowu to samo co wcześniej?

Mam wrażenie że są tragiczne luki prawne w prawie pracy, w odbywaniu stażu.
Skoro pracodawca nie chce zatrudnić kogoś na stałe to po co jest ten staż?
Żeby PUP płaciło pracownikowi, a pracodawca miał tanią siłę robocza?

Nie rozumie tego na jakiej zasadzie PUP zgadza się na staż, po roku znowu mam odbyć staż u tego samego pracodawcy tylko że inna nazwa firmy, to chyba każdy by to zauważył? Wystarczy nr NIP
z resztą w KRS itd nazwisko właściciela powiązane jest z wszystkimi firmami które reprezentuje.

Trochę tego nie rozumiem, środki na działalność trzeba wydać zgodnie z tym co się zadekolarowało i musi być prowadzona działałność a tutaj takie kombinacje i wszystko ok..

Powrót