Inny kolor na zdj niż w rzeczywistości Allegro

• Autor wątku Autor wątku meegan07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

meegan07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, zakupiłam na allegro sukienkę. W opisie nic nie było na ten temat a ze zdjęć wynikało że cekiny są kremowe. Tak więc przychodzi mi paczka do domu otwieram a tu cekiny są ku mojemu zdziwieniu:o BIAŁE. Pisze do sprzedającej o sytuacji a ta że to ja nie zapytałam a ze zdjęcia widać że są białe i że nie jest zdj przerabiane ( później jednak porównałam resztę zdj tej sukienki i widać było że przyciemnione -ale co jej udowodnię ) i że pewno mam monitor który tak kolor zmienił- na 2 laptopach i komputerze stacjonarnym widziałam to zdj i wszędzie były kremowe. Po czyjej stronie jest wina ? i w jaki sposób domagać się reklamacji :/

Ona nie opisała koloru, a ty kupiłaś na własne ryzyko nie precyzując tej informacji.

W sensie komunikacji - po obydwu. Kupująca nie zapytała, choć mogła, a sprzedająca nie podała wiążących informacji, choć nie musiała.

Ale to Ty pomimo świadomości, że widzisz jedynie zdjęcie (które może być wykonane w różny sposób, przy różnym oświetleniu, przy różnych parametrach aparatu i wyświetlane w różny sposób w zależności od monitora), zdecydowałaś się na zakup.

FreeG napisał:
W sensie komunikacji - po obydwu. Kupująca nie zapytała, choć mogła, a sprzedająca nie podała wiążących informacji, choć nie musiała.

Ale to Ty pomimo świadomości, że widzisz jedynie zdjęcie (które może być wykonane w różny sposób, przy różnym oświetleniu, przy różnych parametrach aparatu i wyświetlane w różny sposób w zależności od monitora), zdecydowałaś się na zakup.
A jest teraz jakaś ustawa że sprzedawca musi sam o wszystkim poinformować czy cos takiego. Nie zależnie czy pytamy czy nie tylko odnosi się do do sklepów stacjonarnych. Na alegro tego nie ma? No jej zdaniem na komputerze są białe :)

nomnes napisał:
A kupiłaś od przedsiębiorcy?

A to samo tyczy sie odstąpienia od zakupu - towar mi się nie zwidział i odsyłam do 14 dni. Czy to też tyczy się tylko firm?

i Czy firma ma obowiązek mnie o wszystkim poinformować odnośnie tego koloru czy sklepu internetowego to nie obejmuje( na przyszłość tak :) )

1. Tylko firm.
2. Zdefiniuj "wszystko"....

Powrót