Inny właściciel pojazdu, a inny użytkownik- konsekwencje

• Autor wątku Autor wątku devildarkness
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

devildarkness

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, mój chłopak zakupił jakiś czas temu auto- na umowie kupna sprzedaży figuruje jako kupujący. Pojazd został zakupiony w celu transportu materiałów na festyny rodzinne, podczas których pracował razem z kolegą. Współpraca się jednak nie ułożyła i ich drogi się rozeszły. Problem polega na tym, że użytkownikiem auta jest właśnie kolega, który owego samochodu nie zwrócił nam do tej pory. Niedawno zaczął dzwonić i przyjeżdżać do naszego domu w celu nakłonienia mojego chłopaka do kupienia polisy OC- oferując mu 2500 zł za to, że ubezpieczy na siebie auto.
Stąd moje pytanie jak możemy odzyskać auto i czy w razie jakiegokolwiek wypadku na drodze z udziałem tego pojazdu, który nie jest w naszym posiadaniu, a sprawca ucieknie z miejsca zdarzenia- mamy szanse sie wybronić ?

Obowiązek ubezpieczenia samochodu i tak spoczywa na Twoim chłopaku. To on jest właścicielem pojazdu. W razie ucieczki kolegi z miejsca wypadku normalnie wskazujesz policji kto w tym momencie kierował, ale odszkodowanie zostanie wypłacone z polisy właściciela - Twojego chłopaka. Późniejszy regres to już inna sprawa.

Powrót