InPost doręczył gdzie indziej

• Autor wątku Autor wątku Stefanooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stefanooo

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Hej,

InPost doręczył przesyłki które zamówiłem zamiast do mnie to do sąsiada. Kurier płacze że się pomylił ale stało się, sąsiad się wypiera i przesyłek brak. Były to listy polecone, wartość towaru (kilka przesyłek) ponad 1000zl. Złożyłem reklamację do InPost i potwierdzili że przesyłki odebrał sąsiad i podpisał się jako ja. Chodzi mi jednak o odszkodowanie, czy i jak się do tego zabrać i czy mogę to zrobić ja czy nadawca? Czytałem też trochę stron o prawach konsumenta i wynika z nich, że do chwili prawidłowego doręczenia za przesyłkę odpowiada sprzedawca. Na stronach UOKiK napisano, że reklamacja leży w interesie przedsiębiorcy i konsument nie musi czekać na jej wynik ale może się domagać ponownej wysyłki lub zwrotu wpłaty, jak się do tego zabrać, zażądać od sprzedawcy zwrotu? Dzieki za wszelkie odpowiedzi.

Zgłoś reklamację do sprzedawcy (brak towaru).

A zatem zażądaj od sprzedawcy wydania (dostarczenia) towaru. Po co bawisz się z przewoźnikiem?

loco1 napisał:
A zatem zażądaj od sprzedawcy wydania (dostarczenia) towaru. Po co bawisz się z przewoźnikiem?

Tak zrobiłem ale sprzedawca (sprzedawcy) twierdzą, że mają dokument nadania i potwierdzenie doręczenia więc wypełnili umowę. Troszke to skomplikowane się zrobiło, może zażądać od InPost zmiany statusu przesyłki albo wydania dokumentu potwierdzającego gdzie doręczono przesyłki.

Sąsiad to kryminalista i on się wszystkiego wypiera, listonosz (doręczyciel) idzie w zaparte że mu je wydał, InPost olewa wszystko a sprzedawcy zasłaniają się statusem przesyłki i reklamacją.

Żaden dubel, to dwie odrębne kwestie. Tam jest sprawa karna za fałszerstwo a tutaj prawa konsumenta.

W takim razie powtarzam to, co napisałem w zamkniętym wątku:

Zażądaj od sprzedawcy wydania towaru. Wykazałeś, że nie został Ci dostarczony. Sprzedawca niech sobie walczy z przewoźnikiem - nie powinno to być trudne.

Zrobiłem jak mi Pan napisał i dwie firmy wysłały już towar ponownie. Inne narazie się zasłaniają ale pewnie też wyślą.

Natomiast bardzo mnie irytuje że InPost ma wszystko gdzieś. Dzwoniłem tam, prosiłem żeby zmienili statusy i nic, pisałem o wydanie oświadczenia o nieprawidłowym doręczeniu to nawet nie odpisali. Mam potrzebę aby coś z tym zrobić, nie może tak być przecież. Czy mogę coś poczynić aby odpowiedzieli za swój błąd, a przynajmniej ten ich doręczyciel który z uśmiechem stwierdził, że nie ma żadnych konsekwencji w pracy.

Ostatnia edycja:
Ale Ty nie jesteś tutaj stroną, Ty rozmawiasz z przedsiębiorcą, który towar Ci sprzedał, a oni na zasadzie regresu "rozprawią" się z inpostem. Możesz jedynie zgłosić sąsiada

Powrót