InPost - zagubienie / nie dostarczenie przesyłki - reklamacja

• Autor wątku Autor wątku ReaganPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ReaganPL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, chciałem gorąco prosić o pomoc, gdyż mam duży problem. Mianowicie 5 grudnia ubiegłego roku zamówiłem telefon na Allegro, za 1100 złotych, wybrałem InPost, jako firmę spedycyjną. 6 grudnia paczka została nadana, wybrałem paczkomat niedaleko miejsca pracy, w związku ze wzmożonym okresem przedświątecznym i dużym oblężeniem, zdecydowałem się na zmianę miejsca dostarczenia przesyłki do punktu, system zaoferował najbliższy punkt tj. Żabkę. 10 grudnia, zaniepokojony faktem, że nie ma wciąż przesyłki. Pojechałem znaleźć punkt i wypytać, czy paczka mimo wszystko nie dotarła. Ku mojemu zdzwienieniu, punkt ten został usunięty kilka miesięcy wcześniej. Zadzwoniłem na infolinię, raz, drugi, trzeci, pytałem o odbiór osobisty, polecono, złożyć mi reklamację. Tak tez zrobiłem od 12 grudnia w systemie widniała informacja "Paczka przekazana do umieszczenia". Zirytowany sytuacją, zadzwoniłem do InPost po raz kolejny, powiedziałem, że "proszę o odesłanie przesyłki do nadawcy". Chciałem wypowiedzieć umowę na podstawie ustawy konsumenckiej, zważywszy że okres gwarancji już "leci", a ja paczki wciąż nie mam. Kontrahent poinformował, że może odstąpić od umowy i zwrócić środki. Jeśli paczka zostanie zwrócona, lub zarejestrowana jako zaginiona. 30 grudnia nastąpiła zmiana "Paczka została doręczona". Zadzwoniłem po raz szósty, zapytałem czemu taka adnotacja jest w systemie, pomimo tego, że kilka razy prosiłem o odesłanie paczki do Nadawcy. Wczoraj dostałem odpowiedź od działu reklamacji "przepraszamy za niedogodności, paczka została odebrana". WTF?! Odpisałem w mailu zwrotnym, że nie odbierałem paczki, prosiłem o odesłanie itd. W odpowiedzi dostałem pismo, które nie do końca rozumiem, dlatego chciałem prosić o pomoc. Mianowicie, proszą mnie o przesłanie kilku dokumentów względem "usunięcia braków reklamacji" cokolwiek to sformułowanie znaczy. Proszą o dosłanie dowodu zakupu, którego nie mam, ponieważ jest w paczce, którą zgubili lub dostarczyli innej osobie. Mogę posiłkować się jedynie przelewem bankowym, lub poprosić sprzedawcę o oświadczenie. Ponadto, oświadczenie o zrzeczeniu się prawa do dochodzenia roszczeń (w przypadku przeniesienia prawa przez nadawcę na adresata oraz potwierdzenie, czy "są Państwo płatnikiem VAT i nie starają się o wypłatę odszkodowania od innego ubezpieczyciela". Ostatniego zapisu, nie rozumiem najbardziej. Nie prowadzę działalności, jestem osobą prywatną. Jeśli mogę taki dokument dostać, to gdzie powinienem się udać i jak wygląda proces jego załatwienia? Z góry dziękuję za pomoc i proszę o krótkie wyjaśnienie, co zrobiliby Państwo na moim miejscu. Jestem studentem, dorabiam, 1100 zł to duża strata dla mnie.

Powrót