A
AnusiaSz
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 31
Witam, 14 lutego wyprowadzam się z domu wynajmowanego przez agencję. W grudniu agencja poinformowała mnie że 21 grudnia odbędzie się u mnie w związku z tym inspekcja i zalecają bycie w tym czasie w domu ale nie jest to obowiązkowe i jak mnie nie będzię to że dostanę na piśmie podsumowanie z tej inspekcji, czyli co jest do naprawy w domu itp. Podczas inspekcji nie byłam obecna ale raportu z tej inspekcji nie dostałam. Jedynie agencja wysłała mi standardowy formularz informator wysyłany taki sam do wszystkich np. że mają być wyczyszczone okna, podłogi itd. Ale nie dostałam nic co dotyczyło by bezpośrednich usterek w moim domu. Dzwoniłam do tej agencji kilkakrotnie żeby mi wysłali podsumowanie osobistych usterek z tej inspekcji ale oni mi nic nie wysłali i stwierdzili że taką inspekcję to oni niby przeprowadzają tylko dla swojej wiadomości a mnie o dokładnych usterkach nie muszą informować bo wystarczy mi standardowy przewodnik wysyłany do wszystkich na temat co ma być wyczyszczone. Czy agencja ma obowiązek mnie wcześniej poinformować o dokładnych usterkach które mam usunąć czy nie ma takiego obowiązku? A jeżeli jest taki obowiązek to co wtedy gdy mnie nie poinformuje o tym? Bo agencja mi teraz nic nie mówi na ten temat co dokładnie naprawić , co wg mnie nie jest w porządku a jak będę zdawać mieszkanie to z pewnością wynajdą różne rzeczy i będą chcieli mnie naciągnąć na drakońskie stawki za usterki. A ja np. nie wiem czy moim obowiązkiem jest malowanie futryn okiennych z których w wyniku wilgoci odprysknęła farba czy też nie itd? Nie mam też pojęcia o wysokości opłat naliczanych przez agencję za poszczególne usterki.
Ostatnia edycja: