Inspektor ZaiKs w nieczynnym lokalu gastro

• Autor wątku Autor wątku press
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

press

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Sprawa wygląda tak: Lokal jest nieczynny , odbywają się urodziny osoby zaprzyjaźnionej z właścicielem lokalu , na drzwiach jest informacja "Lokal Nieczynny" oraz " Impreza Zamknięta" Jest godzina 22.30 .Drzwi zostają otwarte ,gdyż wychodzi na zewnątrz jedna z osób zaproszonych , i wchodzi "przy okazji" inspektor zaiks.żąda podania tytułu utworu który właśnie "leci" na informacje ze lokal jest nieczynny usiłuje wejść za bar , grozi, potem wbiega na kuchnie<!> . Zostaje wyproszony przez ojca osoby mającej urodziny. Godzina 23.00 wraca z dwoma policjantami , zostaje wyproszony ponownie z lokalu, jak również policjanci.Którzy zresztą sami mówią ze nie wiedza co w takiej sytuacji robić i są "tylko asystą".

Pytanie moje brzmi: czy inspektor miał prawo wejść do lokalu który jest nieczynny , czy miał prawo wchodzić do pomieszczeń które są tylko dla personelu ,czy ma prawo wkraczać do lokalu po 22 ?
Jakie sa uprawnienia takich osób . I co w tym przypadku należy zrobić?
Dodam , ze była oczywiście zrobiona lista osób które sie na tych urodzinach znajdowały

Bardzo proszę o informacje

Wtargnac nie mial prawa - to oczywiste - nie ma uprawnien policji.

Inna sprawa ze trzeba by udowodnic ze to byla prywatna impreza rodzinna (haracz dla ZAiKSu nie potrzebny), a nie impreza robiona zarobkowo (haracz potrzebny). Plansze "lokal nieczynny" i "impreza zamknieta" nie rozstrzygaja tego.

Impreza jak najbradziej non profit , i lista gosci osoby majacej urodzin , bo kiedys policja poinformowala mnie ze taka lista przy imprezach zamknietych jest wymagana.

Myślę że, przesądzi fakt czy lokal był w ogóle zamknięty na przykład od kilku tygodni. Czy tylko na tą okoliczność. Sąd nie da wiary że, było to non profit. A i ZAiKS nie będzie chyba chciał się w to bawić. Można urządzić proces z przesłuchaniem 30 świadków uczestników imprezy że, to prywatka. Za dowód może posłużyć też fakt raportu fiskalnego z kasy o ile taka jest zainstalowana. Gorzej jak okaże się że, była wynajętą obsługa na dodatek ta sama co zazwyczaj pracuje. Wtedy może być uprawdopodobnione zorganizowanie imprezy zamkniętej ale celem osiągnięcia przychodu.

Powrót