Inspiracja, a kopia

• Autor wątku Autor wątku acetoja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

acetoja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Drodzy,

Szperałem trochę po forum, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje wątpliwości. Mianowicie:

Czy tworzenie odzieży nawiązującej do symboli popkulturowych, które są chronione prawami autorskimi jest ich naruszeniem? Aby to zobrazowac:

***mod***

Ta bluza nie, czy też jej projekt, nie nawiązuje bezpośrednio do żadnego logo, jednak łatwo rozpoznac tutaj krój wzorowany na postaci komiksowej. Czy w takim wypadku sprzedaż i produkcja jest naruszeniem praw autorskich?

***mod***

Czy tutaj nawiązująca bardziej bezpośrednio jest innym rodzajem naruszenia praw niż ta powyższa?

Moje pytanie wiąże się z tym, że projekt danej koszulki/bluzy etc. byłby autorski. Jednak jawne nawiązanie do postaci objętej prawami autorskimi wydaje mi się ich naruszeniem. Czy istnieje sposób, który pozwala legalnie w celach komercyjnych wykorzystywac takie nawiązania?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
acetoja napisał:
... Szperałem trochę po forum, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje wątpliwości. ...
Ponieważ nie ma jednoznacznie określonej granicy między opracowaniem a inspiracją.

Korzystanie z cudzego utworu, po za przypadkami określonymi w Ustawie, zawsze wymaga zgody autora/uprawnionego.

LeszsekS,

Dzięki za odpowiedź. Czy w podanym przeze mnie przypadku produkowanie w celach komercyjnych tych produktów jest legalne?

W przypadku inspiracji możesz korzystać ze swojego projektu dowolnie, w innych przypadkach jak napisałem powyżej.

PS.
Nikt tutaj nie będzie oceniał Twoich konkretnych wyrobów bo nasza opinia nie ma żadnego znaczenia.

Powrót