"Inspiracje" - co i jak mogę

• Autor wątku Autor wątku kade
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kade

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

mam nietypowe może pytanie, ale odnosi się ono również do praw autorskich - prowadzę własną firmę handlowo-usługową i posiadam stronę internetową. Na niej zamieszczam regularnie wykonane przez siebie zdjęcia realizacji mojej firmy - specjalizuje się ona w remontach. Chciałabym na stronie internetowej umieścić zakładkę "inspiracje" i zamieścić tam zdjęcia realizacji innych, dużych firm w celu "zainspirowania" klienta danymi rozwiązaniami. Czy wystarczy podpisać zdjęcie (zamieścić nazwę firmy oraz adres internetowy, gdzie znajduje się zdjęcie), czy też muszę mieć pisemną zgodę ich autorów?

Pozdrawiam,
kade

Witaj,

moim zdaniem w takim przypadku bez uzyskania zgody na wykorzystanie zdjęć się nie obędzie. Tu http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html jak dla mnie zastosowania nie ma.

I jeszcze inna rzecz, jeśli zamieścisz zdjęcia prac konkurencji, możesz być posądzony o czyn nieuczciwej konkurencji (USTAWA z dnia 16 kwietnia 1993 r. "o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji") - choćby w zakresie reklamy...

Powrót