Instrukcja obsługi

• Autor wątku Autor wątku Yarque
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yarque

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, przed świętami zakupiłem sprzęt elektroniczny (Power Bank), do którego nie została dołączona instrukcja obsługi. Skontaktowałem się ze sprzedawcą, który stwierdził, że instrukcja może zostać udostępniona w wersji elektronicznej na stronie producenta i nie musi być dołączana bezpośrednio do produktu w formie papierowej. Otrzymałem od sprzedawcy link do instrukcji obsługi na stronie producenta. Czy mimo to mogę ubiegać się o to, aby sprzedawca przesłał mi pocztą lub kurierem papierową wersję instrukcji obsługi?Z góry dziękuję za pomoc.

Yarque napisał:
Czy mimo to mogę ubiegać się o to, aby sprzedawca przesłał mi pocztą lub kurierem papierową wersję instrukcji obsługi?

Tak.

Jak można chcieć instrukcję do Power Banka. To tak proste jak obsługa nożyczek. Tam nie ma co obsługiwać. Wkłada się wtyczkę i wyciąga się wtyczkę. Deklaracja CE to rozumiem, że ktoś żąda ale obsługa.
Do gumki myszki powinni dawać instrukcję obsługi przetłumaczoną na wszystkie języki unijne.

Principium napisał:
Jak można chcieć instrukcję do Power Banka. To tak proste jak obsługa nożyczek. Tam nie ma co obsługiwać. Wkłada się wtyczkę i wyciąga się wtyczkę. Deklaracja CE to rozumiem, że ktoś żąda ale obsługa.
Do gumki myszki powinni dawać instrukcję obsługi przetłumaczoną na wszystkie języki unijne.

Co nie zmienia faktu, że zgodnie z polskim prawem instrukcja musi być dołączona.

cameleonix11 napisał:
Co nie zmienia faktu, że zgodnie z polskim prawem instrukcja musi być dołączona.

Po pierwsze wskaż mi miejsce w polskim prawie gdzie jest napisane, że musi "być dołączona".
Po drugie, że w formie papierowej.

Ma wydać... wydał link do strony internetowej :)

Wydać nie oznacza doręczyć...

Art. 546[1]. § 1. kc Jeżeli kupującym jest konsument, (...)
§ 5. Sprzedawca jest obowiązany wydać kupującemu wraz z rzeczą sprzedaną wszystkie elementy jej wyposażenia oraz sporządzone w języku polskim instrukcje obsługi, konserwacji i inne dokumenty wymagane przez odrębne przepisy.

Powrót