Instytucje społeczeństwa obywatelskiego

• Autor wątku Autor wątku gols
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gols

Użytkownik
Odpowiedzi
209
Od kilku lat w użyciu na nowo pojawiło się określenie „społeczeństwo obywatelskie”. Trudno o jednoznaczną definicję, czym takie społeczeństwo miałoby być, jednakże chodzi chyba o instytucje społecznie i ich działania w przestrzeni publicznej, zarówno w sferze dialogu z instytucjami państwowymi, jak i w zakresach, które kiedyś należały do wspólnoty, państwa, rodziny np. pomoc materialna, opieka medyczna.
Prezydencki doradca Henryk Wujec powiedział kiedyś, że w latach 80-tych społeczeństwo obywatelskie to była ojczyzną polskiej opozycji. Obecnie natomiast pojawiają się opinie, że społeczeństwo obywatelskie nie zostało zbudowane, pomimo przejęcia pełni władzy przez dawną opozycję neoliberalną. Winą za brak sukcesów w budowaniu takiego społeczeństwa obarczany jest kler, takie opinie wypisują i wygłaszają działaczki i działacze feministyczni, liberalni.
Oskarżenie kleru jest jednak bezzasadne, tak samo jak zaliczanie polskich feministek liberalnych do politycznej lewicy. Wprawdzie do kościoła chodzą głównie ludzie mieszkający na wsi i w mniejszych miastach, którzy są bardzo nieufni względem obcych i siebie nawzajem, mimo to właśnie środowiska kościelne są społecznie najbardziej aktywne. Aktywność ta dotyczy nie tylko starań o miejscem na multipleksie cyfrowym i obrony życia poczętego, lecz również pomocy potrzebującym. Czyli to osoby wierzące prowadzą działania najbardziej pożądane z punktu widzenia ideologii liberalnej, bo choć częściowo odciążają państwo od utrzymywania gorzej urodzonych „nierobów”.
W mojej łódzkiej okolicy tylko kler angażuje się w szerzej zakrojoną działalność społeczną. Jest to tym bardziej ciekawe, bo frekwencja mieszkańców archidiecezji łódzkiej na mszach świętych jest od kilkudziesięciu lat niska. Statystykę zaniżają mieszkańcy Łodzi i to nie tylko ci z szerokiej łódzkiej underclass.
Ja osobiście unikam jakiejkolwiek działalności społecznej. Częste podróże, w tym szczególnie dojazd do pracy uniemożliwiają mi to.
Jednakże ciekaw jestem czy szanowni forumowicze spotkali się z jakąś pozakościelną, świecką organizacją, która prowadzi działalność społeczną, szczególnie w zakresie pomocy materialnej. A może sami jesteście w jakieś instytucje społeczeństwa obywatelskiego i ich projekty zaangażowani?

W takim ujęciu to można do tego zaliczyć choćby to forum. Ludzie udzielają tu rad innym w ich kłopotach i potyczkach z prawem społecznie, nie żądając dla siebie absolutnie nic.

Powrót