intercyza a dług małżonka

• Autor wątku Autor wątku Piotek43
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotek43

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam,

mam następujący problem:
małżonkowie mają od dłuższego czasu rozdzielność majątkową (jakieś 10 lat). Jeden z nich prowadzi działalność gospodarczą i posiada dług związany z jakimś niewykonanym zleceniem (zlecenie z przed ok. 5 lat). Wszelkie nieruchomości jak również ruchomości są majątkiem osobistym drugiego małżonka (tego bez zobowiązań).

Czy przy ew. egzekucji zobowiązań może komornik próbować zaspokoić się z majątku osobistego tego małżonka dłużnika?
Dodaję, iż w umowie z której wynika zobowiązanie nie było wzmianki o rozdzielności majątkowej natomiast z CIDG dłużnika od lat wynika, iż w jego małżeństwie nie panuje wspólność majątkowa.

Z góry dziękuję za pomoc.

Piotek43 napisał:
Czy przy ew. egzekucji zobowiązań może komornik próbować zaspokoić się z majątku osobistego tego małżonka dłużnika?
Nie.
Piotek43 napisał:
Wszelkie nieruchomości jak również ruchomości są majątkiem osobistym drugiego małżonka (tego bez zobowiązań).
Zawsze były? Jeśli nie, to kiedy dokonano przeniesienia?

Wszystkie składniki zostały nabyte przez małżonka dłużnika po zawarciu rozdzielności. Nie było żadnego przenoszenia majątku.

A jak ten brak możliwości zaspokojenia np. z samochodu małżonka dłużnika lub z jego nieruchomości ma się do art. 47(1) KRIO:
"Małżonek może powoływać się względem innych osób na umowę majątkową małżeńską, gdy jej zawarcie oraz rodzaj były tym osobom wiadome"

oraz do art. 822 kpc:

"(…) Komornik wstrzyma się również z dokonaniem czynności, jeżeli przed jej rozpoczęciem dłużnik albo jego małżonek podniesie zarzut wynikający z umowy małżeńskiej przeciwko dokonaniu czynności i okaże umowę majątkową małżeńską oraz przedłoży niebudzący wątpliwości dowód na piśmie, że zawarcie umowy majątkowej małżeńskiej oraz jej rodzaj były wierzycielowi wiadome. Wstrzymując się z dokonaniem czynności, komornik stosownie do okoliczności podejmie działania, które umożliwiają dokonanie czynności w przyszłości. O wstrzymaniu czynności i jego przyczynach komornik niezwłocznie zawiadomi wierzyciela. Na polecenie wierzyciela komornik niezwłocznie dokona czynności, która uległa wstrzymaniu."

Jak już pisałem w zawartej umowie nie było wzmianki o rozdzielności. Brak wspólności majątkowej wynika jedynie z CEIDG.

Ostatnia edycja:
Podbijam zapytanie z prośbą o rozwianie wątpliwości.

Dostałeś odpowiedz. Cytowane przepisy należy czytać ze zrozumieniem. Sprzyjają Umowie majątkowej - rozdzielności.

Wydaje mi się, że czytam właśnie ze zrozumieniem....

Pytanie zdałem: "Jak już pisałem w zawartej umowie nie było wzmianki o rozdzielności. Brak wspólności majątkowej wynika jedynie z CEIDG."

Chodzi mi zatem o sytuację jak w umowie zlecenia pomiędzy obecnym dłużnikiem a wierzycielem nie było wzmianki o rozdzielności majątkowej to czy małżonek dłużnika może się na ową rozdzielność skutecznie powoływać.

Ja czytam tak te przepisy tak, że sprzyjają rozdzielności ale jeśli o niej był powiadomiony dłużnik. Tutaj ew. wiedzę mógłby czerpać z CEIDG.

Powrót