"Intercyza" przed ślubem i kilka pytań

• Autor wątku Autor wątku Olgierd89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Olgierd89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witajcie, z narzeczoną chcemy w przyszłym roku wziąć ślub, jednak chcemy też podejść zdroworozsądkowo do kwestii majątku.

Ja zarabiam znacznie więcej niż narzeczona. Mam też działalność jednoosobową.

Mam mieszkanie w kredycie tylko na siebie oraz samochód.

Czy możemy rozszerzyć wspólność majątkową o mieszkanie i samochód, a jednocześnie mieć rozdzielność majątkową z wyrównaniem dorobków (ochrona, gdyby potknęła mi się noga w biznesie)?

Czyli w praktyce w przypadku problemów w biznesie można by zająć tylko 10% wartości auta jak i mieszkania, jednak w przypadku rozwodu podział majątku byłby 50/50?

Czy możemy prawnie zastrzec by żona bez mojej zgody nie mogła sprzedaż swojego 90% udziału w mieszkaniu jak i samochodzie?

Myśleliśmy o fundacji rodzinnej, jednak mam obawy o koszty badania fundacji co 4 lata.

Czy możemy rozszerzyć wspólność majątkową o mieszkanie i samochód, a jednocześnie mieć rozdzielność majątkową z wyrównaniem dorobków (ochrona, gdyby potknęła mi się noga w biznesie)?
Możecie rozszerzyć czy wprowadzić te składniki majątku do majątku wspólnego. Tylko ty źle to rozumiesz. Przy majątku wspólnym nie ma żadnych udziałów w tym majątku określonych ułamkiem czy procentowo. Wszystko jest wspólne bez określenia wysokości udziału. Wyrównanie udziałów może nastąpić dopiero po ustaniu rozdzielności majątkowej.
Za dużo tu namieszałeś.

Ostatnia edycja:
Powrót