Internetowa publikacja materiałów opartych na artykułach

• Autor wątku Autor wątku emka2345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emka2345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,
chciałam prosić o pomoc w następującej kwestii:
Chciałabym założyć bloga językowego, na którym publikowałabym materiały do nauki opracowane przeze mnie samą. Moje materiały często opieram na artykułach znalezionych w wydaniach internetowych różnych czasopism, czasami przystosowuję je do poziomu ucznia, czasami przerabiam je na tekst z lukami.
Bardzo proszę o informację, na jakich zasadach mogłabym publikować moje materiały i czy w ogóle jest to możliwe w sposób legalny- bez pogwałcenia praw autorskich.
Dodam jeszcze, że blog nie będzie miał charakteru komercyjnego. Materiały będą udostępniane za darmo. Czy dodanie informacji typu: "Na podstawie...(tytuł, autor, źródło i link)" będzie wystarczające?
Dziękuję bardzo za pomoc:)

emka2345 napisał:
... Czy dodanie informacji typu: "Na podstawie...(tytuł, autor, źródło i link)" będzie wystarczające? ...
Uzależnione to jest od tego czy Twoje materiały stanowią opracowanie cudzych utworów czy też samodzielne utwory inspirowane. W przypadku tych pierwszych na korzystanie i rozporządzanie wymagana jest zgoda autorów utworów pierwotnych. Temat utworów inspirowanych i opracowań był wielokrotnie omawiany na forum, użyj opcji Szukaj. Poczytaj też http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

emka2345 napisał:
... czasami przystosowuję je do poziomu ucznia, czasami przerabiam je na tekst z lukami. ...
Tutaj należy uważać, że mamy do czynienia z opracowaniami.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo! Po przeczytaniu kilku wątków wydaje mi się, że będzie to opracowanie... Jeżeli w oryginalnym artykule zmieniam np. 10 słów z trudniejszych na łatwiejsze do zrozumienia dla osoby uczącej się, to rozumiem, że będzie to opracowanie i wtedy potrzebuję zgody autora utworu pierwotnego na jego dalsze wykorzystanie. Będę wdzięczna za potwierdzenie.

Tak, będziemy tutaj mieli do czynienia z opracowaniami ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.

Dziękuję bardzo za wyjaśnienie.

Powrót